Várhatóan több mint 30 millió lakás kerül piacra az elkövetkezendő kettő évben, mivel az 50 év felettiek 51 százaléka, akik az Egyesült Államok lakásainak több mint 70 százalékát birtokolják, kisebb otthonokra vált.

Ez az ezüstcunami hamarosan felforgatja a lakáspiacot. A kereslet-kínálat dinamikája megváltozik, ahogy az eladó lakások kínálata növekszik, miközben az árak csökkennek. Ez a folyamat a nyugdíjazások miatt 2024 második felében kezdődhet, és várhatóan 2025 végéig tart

– fogalmazott a Yahoo Finance Invest konferencia során Meredith Whitney, aki pontosan megjósolta a 2008-as pénzügyi válságot, és a Wall Street orákulumaként vált ismerté – adott hírt róla az Entrepreneur.

Az elemző a piaci folyamatokat látva ezért türelemre intette a reménybeli nagyobb lakásban gondolkodókat, mivel úgy látja, hogy a jövő év második felétől árcsökkenésre számíthatnak.

Bár az 50 éves és annál idősebb nyugdíjasok nagyjából fele nyugdíjba vonulás után kisebb otthonokba költözik az Egyesült Államokban, a Merrill Lynch nyugdíjas tanulmánya szerint 10-ből hárman éppen ellenkezőleg cselekednek: nagyobb lakásra váltanak, hogy több látogatót, családtagot tudjanak fogadni.

A magas kamatok tovább tolják lefelé a budapesti lakásárakat

Több mint 40 ezer új és használt lakóingatlan volt a kínálatban november elején. Az új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,3 millió forintot. Bővebben --->