Az egyik jelzőberendezés hibája okozhatta a vonatbalesetet indiai Orisza államában pénteken – írja a SkyNews. Egy vasúti tisztségviselő, Jaya Verma Sinha szerint a Coromandel Express hibás jelzést kapott és tévesen másik vágányra futott, amely miatt két ütközést is okozott két percen belül. Az Express belerohant egy tehervonatba, majd az ütközés hatására a Coromandel kocsik áttértek a szomszédos sínpárra, ahol érkezett szemből a Howrah Superfast Express, amely nekiütközött és  kisiklott.

A balesetnek 275 halálos áldozata van, de korábbi információk szerint többen vannak válságos állapotban, így ez a szám még változhat. Több, min 1200 ember megsérült.

Feltételezik, hogy valaki szándékosan okozta a balesetet, de az indiai vasútért felelős miniszter, Ashwini Vaishnaw szerint még vizsgálják az estet. A miniszter hozzátette, az elhunytak családjainak egymillió rúpiás (több mint négymillió forintos) kártérítést fizetnek.

A munkálatokban több száz tűzoltó vett részt, az ANI indiai hírügynökség szombat reggel azt közölte, hogy a hadsereget is bevetették. Szombatra gyásznapot hirdettek Orisza államban.

Narenda Modi indiai miniszterelnök Twitter-bejegyzésében fejezte ki együttérzését az áldozatokkal.

Az egyre öregedő infrastruktúra és a túlterhelt vasúti hálózatok miatt Indiában nem ritkák a vonatbalesetek

Az elmúlt évtizedekben számos olyan baleset történt, amely több száz halálos áldozattal járt. A legsúlyosabb 1981-ben Bihár államban volt, amikor egy vonat folyóba zuhant egy hídról, mintegy 800 ember halálát okozva.