2024 januárjában indult az első nagy adag banán Indiából az orosz élelmiszerpiacra, amit követni fog olyan gyümölcsök áradata, mint a mangó, az ananász, a papaya és a guava.

Az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság (Rosselkhoznadzor) megerősítette, hogy korlátozás nélkül érkezhetnek gyümölcsök és zöldségek Indiából Oroszországba. (Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint jelenleg India a világ legnagyobb banántermelője, Oroszország pedig a vezető banánimportőr.)

A banánháború kifejezés már a múlt században ismert volt, amikor az Egyesült Államok nagy gyümölcskereskedelmi cégei, – élükön a United Fruit Company – finanszírozták a Kuba, a Haiti, a Honduras és a Dominika elleni amerikai katonai és titkosszolgálati akciókat, forradalmak leverésével és kormányok megdöntésével.

A jelenlegi helyzet természetesen nem ilyen éles, ám nem mentes a politikai és háborús körülményektől. Korábban Ecuador volt az orosz piac fő banánellátója, de miután a Quito-i kormány felajánlotta az Egyesült Államoknak régi szovjet fegyvereinek átadását Ukrajna javára, Moszkva megsértődött és gyorsan átváltott az indiai partnerre – írja az Euronews

A banánnak kell betömnie az orosz-indiai fizetési mérleget

A Reuters szerint nem csekély, 39 milliárd dollár körüli összegről van szó, amit az indiai olajfinomítók azért nem tudnak kifizetni Oroszországnak, mert a helyi valutaszabályozás szinte lehetetlenné teszi a nemzeti fizetőeszköz külföldi felhasználását.

Az Indiában „beragadt” rúpia problémája miatt az orosz tisztviselők már 2022 vége óta sürgették Indiát, hogy áruszállításokkal hidalja át a fizetési lyukat.

Az indiai kormányt felkérték, hogy exportáljon berendezéseket Oroszországba, de a folyamatot nem sikerült beindítani. A fizetési nehézségek mellett ennek fő oka az indiai kormány és a vállalatok óvatossága, nehogy belekeveredjenek a szinte hetente szigorodó és szélesedő nyugati háborús szankciókba, ha katonailag felhasználható árucikkeket szállítanak Oroszországnak.

Indiának katonai elkötelezettsége a Nyugat felé

Az Egyesült Államokat, Indiát, Ausztráliát és Japánt laza stratégiai csoportba szervező QUAD-együttműködés alapvetően Kína megfékezésére irányul, ám egyben korlátozza az orosz befolyást Dél-Ázsia felé is. A csoport nem csak katonai, hanem gazdasági téren is együttműködik.

Az Egyesült Államok potenciálisan jövedelmezőnek tartja az Indiával fenntartott biztonsági megállapodásokat az amerikai védelmi ipar javára, és szorgalmazza további katonai rendszerek eladását. Narendra Modi indiai miniszterelnök kötéltánca az USA-Kína-Oroszország egyensúlyi rendszerben viszont arra irányul, hogy az amerikai katonai függés és jelenlét ne legyen túlzott méretű, és ne szakítsa meg kapcsolatait Oroszországgal és Kínával.