Az Europol segítette a horvát, német, spanyol és török bűnüldöző hatóságok részvételével zajló, nagyszabású, kokainkereskedelemmel kapcsolatos nyomozást a Balkán-kartell operatív munkacsoport részeként. Az operatív tevékenység eredményeként letartóztattak egy kiemelt horvát célszemélyt, akit a múlt héten Isztambulban sikerült elfogni.

A gyanú szerint a férfi egy olyan jelentős kábítószer-kereskedő szervezetet irányított, amely Dél-Amerikából importál kokaint Európába. A kábítószer-kereskedelmen kívül a gyanú szerint az illető számos más bűncselekményt követett el, többek között gyilkossági kísérletet is.

Tonnás kokainszállítmány

A vádlott kapcsolatban állt egy 2020-ban Spanyolországban lefoglalt egytonnás kokainszállítmány Európába történő szállításának megszervezésével is. Másnap egy nemzeti nyomozás keretében a török hatóságok egy másik kiemelt körözött uniós célszemélyt is letartóztattak pénzmosás vádjával.

Az Europol Balkán-kartell elnevezésű operatív munkacsoportjának (OTF) keretében folytatott nyomozás az érintett uniós tagállamok és Törökország sikeres együttműködését jelezte a bűnszervezet felszámolása terén. A horvát főkolompos letartóztatása az Europol által október elején megtámogatott – a horvát és a német bűnüldöző hatóságok részvételével végzett – operatív tevékenységek eredménye. 

Az október 11-i akciónap eredményeként:

  • 21 letartóztatás történt (12 a horvátországi Splitben és 9 Németországban); 
  • 8 járművet lefoglaltak a lőfegyverek mellett (puskák, géppisztolyok, lőszerek és hangtompítók);
  • nagy mennyiségű pénz, kábítószer, mobiltelefonok és különböző dokumentumok is kézre kerültek.

Az Europol megkönnyítette az információcserét, és folyamatosan elemzési támogatást nyújtott a nyomozáshoz. Az operatív hírszerzési információk egy kiterjedt, kontinenseken és országokon átívelő, titkos hálózatra derítettek fény.

Az operatív munkacsoport a balkáni kartellek ellen irányul  

A bűnözők által használt titkosított kommunikációs eszközök feltárása a nemzetközi bűnüldözés számára példátlan betekintést nyújtott a bűnszövetkezetek működésébe. Kiderült, hogy a balkáni régió országainak állampolgáraiból álló bűnszövetkezetek igen fontos szerepet játszanak a globális kokainkereskedelemben.

Az Europol e fenyegetésre reagálva hozta létre a munkacsoportját. A régióhoz szorosan kötődő tagok által vezetett egység a balkáni, az uniós és a globális országokat tömöríti, hogy hatékonyan vehesse célba ezeket a bűnszövetkezeteket.