NATO-tag Norvégia partjainál kötött ki szerdán a világ legnagyobb hadihajója, a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó, amely egy hét múlva a norvég hadsereggel közös hadgyakorlaton vesz részt – írja a Reuters.

A 335 méter hosszú és akár 90 repülőgép és helikopter szállítására is alkalmas amerikai hajó befutását a főváros melletti kis tengeröbölbe élőben közvetítette a norvég köztévé.

Oroszország szerint indokolatlan és káros

Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, szerinte az „ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros”.

Norvégia és Oroszország 198 kilométer hosszú határon osztozik az Északi-sarkvidéken.

Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire fegyveresekkel a fedélzetén.

Először kötött ki külföldön

A hadsereg minden vízi járművet felszólított arra, hogy legalább fél kilométeres távolságot tartson a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.

A hivatalos norvég katonai nyilatkozatok szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére „legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal”.

A USS Gerald R. Fordnak ez az első külföldi kikötése, a norvég főváros megközelítését sokan nézték végig a partról.

A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin.