Amennyiben az orosz elítéltek beleegyeznek az ukrán frontra vonulásba, akkor az orosz büntető törvénykönyv 398. cikkelyét alkalmazzák rájuk, amely kivételes körülmények között lehetővé teszi a büntetés végrehajtásának elhalasztását – adta hírül a független orosz hírportál, a Meduza.

Az elítéltek mentesültek a büntetés alól lopás, ittas vezetés, a tartásdíj rosszhiszemű nem fizetése, kábítószer birtoklása és testi sértés miatt. Mint a lap megjegyzi, maguk a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat képviselői is gyakran kérték a bíróságtól, hogy az elítélteknek ilyen halasztást adjanak, és az ügyészség támogatta is ezeket a kéréseket.

Az elítéltek közül, akiknek az ügyét az újságírók vizsgálták, sokan már letöltötték büntetésük egy részét, amikor a mozgósítást bejelentették. Néhány esetben az elítélteket először harcba küldték, majd néhány héttel később halasztást kaptak.

A korábbi rabló és nepper is a frontra ment

A lap egyik példaként Szergej Szicsev esetét hozza fel, aki 2022 októberétől 2023 januárjáig ment harcolni Ukrajnába. Az újságírók szerint a Wagner-csoport tagjaként vett részt a harci műveletekben.

Szergej Szicsevet korábban háromszor ítélték el rablásért, kábítószer birtoklásáért, súlyos testi sértés szándékos okozásáért és a kormány képviselőjének megsértéséért. A börtönből való szabadulása után a bíróság három évre adminisztratív felügyelet alá helyezte, amit Szergej Szicsev azzal szakított meg, hogy ősszel háborúba ment.

Januárban a bíróság kétszer is pénzbírsággal sújtotta a férfit a felügyelet megszegése miatt, ami büntetőjogi felelősségre vonást vonhatott volna maga után. A helyi ügyészség azonban mindkét bírság ellen fellebbezett, mondván, hogy Szicsev 2022 októbere óta részt vett a háborúban. A bíróság elfogadta az ügyész érveit.