A térségben, ahol napokon át égett a növényzet, jelenleg nem tartanak nyilván a hatóságok eltűnteket, így azt feltételezik, hogy az áldozatok migránsok. Ugyanis Évrosz prefektúrán át halad az egyik ismert migrációs útvonal Törökországból Európa felé – írja az MTI.

Európa lángokban

Világszerte több országban pusztítanak az erdőtüzek: az európai kontinensen a júliusi görög erdőtüzek csak a kezdetet jelentették: a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 8400 hektárnyi területen perzselt fel a tűz, Dél-Franciaországban pedig 480 hektáron. Katalóniában és Portugáliában 140 embert evakuáltak egy kiterjedt erdőtűz miatt, de Tunéziában, Törökországban és Szicíliában is hasonló katasztrófák következtek be.

A Hawaiihoz tartozó Maui szigetén már 114-en vesztették életüket az elmúlt évszázad legsúlyosabb amerikai erdőtüzében. A hatóságok ezernél is több eltűntet keresnek.

Repülőgépekkel segít az oltásban az Európai Unió

Az Európai Bizottság keddi tájékoztatása szerint további öt tűzoltórepülőgéppel és 58 tűzoltóval segíti Görögországot a pusztító erdőtüzek megfékezésében. A repülőgépek Németországból, Svédországból és Horvátországból érkeznek, a tűzoltók Csehországból. Ezen felül egy Blackhawk típusú helikoptert és kilenc víztartályt is biztosítanak.

Az elmúlt két napban az EU hét speciális repülőt, egy helikoptert és 19 egyéb járművet, valamint 114 tűzoltót biztosított Athén számára. Európa-szerte pedig 9 repülőgéppel, 117 egyéb járművel és 510 tűzoltóval segítette a tagállamokat az erdőtüzek oltásában az elmúlt két hónapban.

Az idei nyár már alaposan megmutatja a klímaváltozás igazi lényegét

Az elmúlt hetek rekkenő hősége és az erdőtüzek Európa térségében gyakorlatilag nem alakulhattak volna ki az ember okozta klímaváltozás nélkül - írja keddi jelentésében a World Weather Attribution (WWA).
Bővebben--->