Az izraeli hadsereg (IDF) egy újabb izraeli túsz holttestét azonosította és szállította Izraelbe a Gázai övezetből – jelentette a katonai szóvivő péntek reggel.

Az IDF a huszonnyolc éves tel-avivi Elia Toledanó holttestére bukkant rá, akit október 7-én rabolták el az övezet melletti zenei fesztiválról, amelyet megtámadtak az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei.

 A fesztiválon történt mészárlásban legkevesebb háromszáznegyvenhét civilt és tizenhét, az eseményt biztosító rendfenntartót gyilkoltak meg a szélsőségesek.

A holttestet a katonai hírszerzés és egy harci egység közösen találta meg, majd egészségügyiek, igazságügyi szakértők, a katonai rabbikar, valamint az izraeli rendőrség illetékesei azonosították.

Toledanó családját értesítették, a hadsereg azonban nem részletezte halálának körülményeit.

Jelenleg százharmincnégy, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, közülük húszat megöltek, az ő holttestük a Hamásznál van.

Emellett egy újabb elesett katona nevét is nyilvánosságra hozta az izraeli hadsereg. A tizenkilenc éves Óz Smuel Erdi, az övezet déli részén vívott csatában vesztette életét csütörtökön, amikor négyen súlyosan megsebesültek a hadsereg katonái közül.

Csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az övezetbe hurcoltak családtagjainak képviselői is találkoztak a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével, Mirjana Spoljaric Eggerrel, akit arra kértek, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászra a Gázába hurcolt túszok érdekében, biztosítsa meglátogatásukat, valamint életmentő gyógyszerek eljuttatását hozzájuk.

Izrael megerősödve jöhet ki a gázai konfliktusból

A történelmi tapasztalat szerint a modern zsidó állam eddig mindig talpra állt az ilyen krízisekből. Bővebben --->