Gabriel Attal oktatási miniszter bejelentette, hétfőtől nem hordhatnak a diákok muszlim viseletet, azaz abayát vagy kamizt a tantermekben. A tárcavezető szerint a ruházat politikai támadás a szekularizáció ellen.

Kiemelte azonban, hogy az abaya és a kamiz mögött is „fiatal lányok, fiatal fiúk vannak és teljes családok. Emberek, akikkel párbeszédet kell folytatni, pedagógiát kell gyakorolni.” – írja az MTI.

Gabriel Attal hozzátette, az érintetteket az iskolaigazgatók fogadni fogják, hogy megérthessék az új szabályt és annak miértjét. Hozzátette, a szekularizáció a Francia Köztársaság oktatásának egyik alapértéke.

Hozzátette, a kormány körlevelet küld a közoktatási intézményeknek, melyben egyértelműsíti az új szabályt és javaslatokat, irányvonalakat fogalmaznak meg a párbeszédhez. Egy másik körlevelet az iskolaigazgatóknak kell eljuttatniuk az érintett családokhoz.

Folyamatos vita tárgya a muszlim viselet

Franciaországban rendszeresen kirobban a muszlim viseletről szóló vita, mivel a szekularizáció, azaz az állam és a vallás szétválasztása érdekében szigorúan szabályozzák a törvények a vallási jelképek viselését. A francia iskolákban emiatt például 2004 óta tilos a vallási megkülönböztető jegyek viselése, így például a muszlim fejkendőn kívül a kereszt és a kipa tiltott. A szabályozást, melyre a 2004-es törvény bővítéseként tekint a kormány, a kommunisták és a szocialisták és támogatják, a radikális baloldal és a Zöldek viszont az Államtanácsnál kívánják megtámadni.

Ezért tiltották be az abaya viseletét a francia állami iskolákban

A francia oktatási miniszter közölte, hogy az állami iskolákban megtiltják a tanulóknak az abayát, azaz a muszlim nők egy része által viselt, laza szabású, teljes hosszúságú köntösök viselését. A szabályt az új tanév szeptember 4-i kezdetétől alkalmazzák.
Bővebben--->