Alig egy hete, egy halászhajó legénysége, amely a tajvani Yilan kikötője közelében hálót vetett ki, egy félelmetes és rendkívül ritka tengeri ragadozót fogott ki a tengerből. A hal félelmetes megjelenésű koboldcápa 800 kilogrammot nyomott, ezzel fajának legnagyobb képviselője, amelyet ezekben a vizekben találtak. Az állat boncolása kimutatta, hogy várandós volt.

Ősi cápa

Ahogy arról a tajvani Óceán Művészeti Múzeum a közösségi médiában beszámolt: a halászok kezdetben az egyik étteremnek akarták eladni a halat. Az intézmény dolgozói azonban értesültek az esetről és átvették a rendkívül ritka koboldcápát, amelyet a tudósok "mitsukirina" néven ismernek.

Ennek a fajnak áttetsző bőre, rózsaszín teste és látható agyarai vannak

 

– mondták a múzeum munkatársai.

"Egy ősi cápacsaládhoz tartozik, és nagyon ritka élő kövület."

Az elkapott egyedről kiderült, hogy vemhes nőstény, a testében hat kölyköt találtak. A kis cápáknak már volt fogrügyük, ami azt jelentette, hogy hamarosan megszülettek volna.

Káros gyakorlatok

Mint a múzeum kifejtette, a halászok nagy valószínűséggel fenékvonóhálós halászat során fogták el a cápát. Ez egy olyan halászati ​​gyakorlat, amelynek során a hajók egy nehezített hálót vontatnak át az óceán fenekén. A környezetre gyakorolt ​​negatív hatása miatt ezt a világ számos régiójában betiltották, a Tajvan környéki vizeken azonban nem.

A környezetvédők elítélik ezt a halászatot, mivel számos olyan állat pusztulásához vezet, amelyeket a későbbiekben nem hasznosítanak.

Kiállítják a maradványokat

A fenékvonóhálós halászat ráadásul a tengerfenéket is károsítja, megzavarja az állatok menedékhelyeit és felemeli az üledékeket, ami megváltoztathatja a víz kémiáját, és csökkentheti az óceáni növények fotoszintéziséhez szükséges fény mennyiségét.

A most kifogott nőstény koboldcápa és kölykeinek maradványait kiállítják majd Tajvanon, így lehetővé válik, hogy a nagyközönség is jobban megismerje ezt a rejtélyes fajt. 

Élő kövület - mi ez?

Az élő kövületek olyan ma előforduló növény- és állatfajok vagy nemzetségek, amelyeknek nincs közeli rokon élő rokona. Bár ezek a fajok az idők során fejlődtek, új jellemzőket fejlesztettek ki, még mindig sok hasonlóságot őriztek a kihalt csoportokkal. 

Kell-e félnünk a tengeri ragadozóktól? Újabb halálos cápatámadás történt

Ezúttal egy 1999-es születésű orosz állampolgár veszítette életét Hurghada partjainál Egyiptomban. Bővebben --->