Ugyan az adatok egyáltalán nem azt mutatják, hogy drámai lenne az osztrákok bizalmatlansága az EU felé, mégis, ahogy azt már korábban megírtuk, nem elhanyagolható az, amilyen mértékben nőtt az euroszkeptikusok aránya, ugyanis minden ötödik osztrák szakítana Brüsszellel.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő és korábbi nagykövet azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az őszi ausztriai választások előtt az Uniót kritizáló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legerősebb párt, a támogatottsága 30 százalék körül van. Márciusban még Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is közös sajtótájékoztatót tartott a párt európai ügyekért és sportért felelős szóvivőjével, Petra Stegerrel, ahol azt mondta, hogy a magyar kormány és az osztrák jobboldal együtt küzdenek a valódi európai demokráciáért, valamint, hogy ne bélyegezzék meg „a fősodortól eltérő véleményűeket”, és azokat, akik a nemzeti érdekeik mellett kiállnak.

A szakértő szerint ebből is és számos egyéb tényezőből is érződik, hogy nagyon hasonló az osztrák jobboldal és a magyar kormány narratívája, legyen szó az orosz szankciók kérdéséről vagy a migrációról.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint figyelemreméltó továbbá Ausztria nettó befizetői státusza is. Mint a lapnak nyilatkozta, az unióellenes hnagulat mögött teljes egészében ez állhat. Megemlítette, hogy az Osztrák Szabadságpárt és Identitás és Demokrácia frakcióhoz tartozva azt jelölt meg célul, hogy kiváljanak az Európai Unióból. Ugyanakkor az Európai Konzervatívok és Reformisták azt szeretnék, hogy az európai közösség átalakulna. Ehhez a frakcióhoz szeretne a Fidesz is csatlakozni.

A Nézőpont szakértője szerint ahogy a Brexit esetében, úgy itt is azzal érvelnek főként a kilépéspártiak, hogy jobb dolgokra is lehetne fordítani az uniós tagságra szánt forrásokat, ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy épp abból virágzik az osztrák gazdaság, hogy a vállalataik komoly jövedelmet termelnek Közép-Európában, melyek sorbán állnak az uniós forrásokért.

Elfogytak a magyarok, vendégmunkások árasztották el az agráriumot

Az állattenyésztéssel foglalkozó magyar cégek nagy része mongol és filippínó munkásokat kénytelen alkalmazni az Ausztriába távozó magyar dolgozók helyett.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->