Az osztrák kancellár összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot az orosz kémtevékenységek miatt. Ausztria ugyanis az elmúlt évtizedek legnagyobb kémbotrányával néz szembe, miután egy volt hírszerző tiszt letartóztatása során kiterjedt orosz beszivárgásra találtak bizonyítékot – írja a Világgazdaság.

Még március 29-én tartóztatták le Egisto Ottot, s az AP arra jutott a kiszivárgott dokumentumok alapján, hogy jó néhány bűncselekményt lepleztek le, s többek közt azt is, hogy az orosz FSZB beszivárgott az osztrák hírszerzésbe. Ennek kapcsán nagyon úgy fest, hogy Ausztriában hatalmas kémbotrány kezdődik.

A rendőrség megállapította, hogy a magas rangú osztrák titkos ügynök mobiltelefonokról származó adatokat adott át az orosz hírszerzésnek,

ezzel segítve egy betörést egy ismert újságíró lakásába, valamit „javítási javaslatokat tett” egy orosz megrendelésre történt németországi gyilkosság után.

A gyanú szerint Egisto Ott 2017-2021 közötti időszakban titkos információkat adott át Jar Marsaleknek, aki egy szökésben lévő kollégája volt, egyben a Wirecard ex igazgatója, s csalás miatt körözték a cég összeomlása óta.

A média munkatársai a Wirecard központja előtt 2020. július 1-jén a németországi Aschheimben.
A média munkatársai a Wirecard központja előtt 2020. július 1-jén a németországi Aschheimben.
Kép: Getty Images / Lennart Preiss

A dokumentum szerint Marsalek kapcsolatba került az orosz hírszerzéssel (FSZB), sőt mi több, legalább 2014 óta ápol szoros kapcsolatot az FSZB-vel. A hírek szerint a volt verzéigazgató jelenleg Oroszországban bujkál.

Nemzetközi adatbázisokban is turkált

Az osztrák jelentések szerint Ott nemzetközi rendőrségi adatbázisokban turkált, olasz és brit kollégáitól próbált Oroszország számára fontos információkat begyűjteni. A beszámolókból az derül ki, hogy

a vádlott üzletemberekről, disszidensekről, és egy volt FSZB-ügynökről szerzett információkat.

A szervek azt mondják, még a schengeni övezet információs rendszeréből is lekért adatokat.

Az VG.hu azt írja, Ott megszerezte három magas rangú osztrák belügyminisztériumi tisztviselő mobiltelefonját is, amelyek adatait átadta az oroszoknak, továbbá egy osztrák kormányzati kommunikációra szánt számítógépet is segített eljuttatni az FSZB moszkvai központjába.

Navalnij után is kutakodtak

Miután 2021-es letartóztatása után elengedték, megszerezte egy bolgár oknyomozó újságíró, Christo Grozev címét, s az infót lepasszolta Marsaleknek, aki

később kiraboltatta a bolgár újságíró lakását, mert az foglalkozott Szergej Szkripal és Alekszej Navalnij ügyeivel.

A hírek szerint Grozev kénytelen volt elmenekülni Ausztriából, ugyanis a hatóságok nem tudták garantálni a biztonságát.