Csütörtökön délután elfogadta az Európai Parlament a Magyarországot elítélő határozati javaslatot, amely kimondja, hogy Magyarországon kiépült a választási autokrácia hibrid rendszere.

Az előterjesztést 345 képviselő támogatta, 104-en elutasították, 29-en tartózkodtak.

Az Európai Parlament a határozatban komoly aggodalmának ad hangot, amiért az Európai Bizottság tavaly decemberben felszabadított 10,2 milliárd euró uniós forrást, mivel a képviselők szerint ennek feltételei nem teljesültek. Éppen ezért vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy beperlik a Bizottságot.

Az Euronews beszámolója szerint az állásfoglalásban arra szólítják fel a Bizottságot, hogy a helyreállítási alapból addig ne folyósítsanak kifizetéseket Magyarországnak,

amíg a korábban meghatározott célok nem teljesülnek, valamint ennek nem látszik konkrét és ellenőrizhető eredménye.

Az Európai Tanácsot is megszólítják az elfogadott határozatban a képviselők, miszerint minél hamarabb indítsák meg a döntéshozatal reformját, hogy megszüntessék a vétójoggal való visszaélést és a zsarolást. 

Emellett a képviselők azt is szeretnék, hogy oldják meg a 2024 második felében bekövetkező problémás helyzetet a Tanács vezetése kapcsán, miszerint Charles Michel távozása után Orbán Viktor venné át a Tanács vezetését, mint a soros elnökséget adó ország miniszterelnöke.

Az elfogadott határozatnak nincsen kötelező ereje, ezért lényegében csak politikai nyomásgyakorlásként értelmezhető.