A szerda reggeli strasbourgi ülés alatt kiritika érte az Európai Bizottságot, amiért az 10,2 milliárd euró eddig felfüggesztett forrást szabadított fel Magyarország számára. Az Európai Parlament úgy véli, a pénzek folyósításával a Bizottság engedett Orbán Viktor magyar miniszterelnök zsarolásának Ukrajna EU–csatlakozásával kapcsolatban. 

Az Economx már megírta, hogy az Európai Parlament pert indít az ügyben. A Parlament azt is felvetette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a Bizottság ellen, amennyiben az a magyar kormány részére a februári csúcs előtt további forrásokat tenne elérhetővé. A cél annak a döntésnek a felülvizsgálata, amely a jogállamisági kritériumok miatt befagyasztott uniós támogatások egy részének kifizetését tette lehetővé. 

Felszólalásában Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy ebben az időszakban fontos az Európai Unió egységének fenntartása. Úgy fogalmazott, hogy a kohéziós alapból járó támogatás egy részének felszabadítása helyes lépés volt, hiszen Magyarország elfogadta a feltételként szabott igazságügyi reformot és megerősítette igazságügyi rendszerét –írja az Index. 

További 20 milliárd eurós forrás továbbra is fel van függesztve, amíg az ezekhez tartozó jogállamisági aggályokat a magyar kormány nem kezelte.

A felszólaló Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is kritizálta a Bizottságot és arról beszélt hogy a döntést semmissé kell tenni. A jobbközép-konzervatív képviselőcsoport továbbá kérte az Európai Tanácsot, hogy folytassák a magyar kormánnyal szemben elindított, de évek óta megrekedt hetes cikkely elleni eljárást.  Az ügymenet folytatásával egyetértett Guy Verhofstadt, a liberális Renew Europe szóvivője, aki azt javasolta, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban

Az Európai Tanács keretén belül a tagállamok állam- és kormányfői az Orbán Viktor által megvétózott 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatának ügyében február elsején találkoznak.

Nagyon nem tetszik az EP-nek, hogy a Bizottság utalt Magyarországnak

Az Európai Parlament felszabadított uniós források ügyében indított peréről ITT olvashat.