Az erre vonatkozó állásfoglalást csütörtökön fogadja el majd az EP plenáris ülése. A testület nagy többsége fel fog sorakozni az indítvány mögé, mert a keddi egyeztetéseken az öt párt, a konzervatívok, a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a baloldal tárgyalói megegyeztek ebben. Az EUrologus Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselőtől tudta meg, hogy

a Parlament az Európai Bizottságnak azt a döntését kívánja megsemmisíttetni az Európai Bíróság előtt, amellyel lehetővé vált, hogy Magyarország számára 10,2 milliárd euró felszabaduljon a hétéves költségvetésből.

Sőt, ebből 44 millió eurót már ki is fizetett Brüsszel – írja a HVG

„Fennáll a megalapozott gyanú, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök megvásárolta Magyarország megállapodását az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, amelyet a magyar miniszterelnök korábban vétózással fenyegetett” – fogalmazott Daniel Freund. A képviselő szerint ez az eljárás súlyosan sérti a jogállamiságot. Egyértelmű jelzést akarnak küldeni Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, hogy nem fogja megúszni eurómilliárdok kiosztását annak érdekben, hogy elkerülje Magyarország vétóját.

A csütörtöki szavazást még megelőzi egy szerdai vita is az EP-ben a befagyasztott, illetve a már elérhetővé tett magyar pénzekről. Vélhetően szintén az állásfoglalás része lesz az is, hogy felkérik az Európai Parlament elnökét, kezdeményezze az Európai Bizottságnál és a tagállamoknál, hogy léptessék a következő szakaszba a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást, s döntsenek a szavazati jog megvonásáról.

Aláírásgyűjtés indult Orbán Viktor ellen

Petri Sarvamaa akciót indított Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséért, mert úgy érzi, tétlenek a tagállamok. A finn kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő az EP elnökének, Roberta Metsolának címzett leveléhez kéri képviselőtársainak támogatását.