A híres dél-koreai főiskolai felvételi teszt, amelyet Suneung néven ismernek, lényegében egy nyolcórás, több tantárgyból álló dolgozatsorozat. A Suneung a világ egyik legnehezebb vizsgája, ahol óriási a tét, mert nemcsak az egyetemi elhelyezkedést és így a munkahelyet határozza meg, hanem még a jövőbeli kapcsolatokat is. Az éves felvételi miatt aznap lezárják az ország légterét és elhalasztják a tőzsde nyitását, hogy a diákok minél jobban koncentrálhassanak.

Dél-koreai hallgatók egy csoportja most bepereli a kormányt, mert főiskolai felvételi vizsgájuk 90 másodperccel korábban ért véget a tervezettnél. Egyenként 20 millió wont (15 400 dollárt) kérnek, ami egy év tanulási költsége a vizsga megismétléséhez – írta meg a BBC.

A kedden legalább 39 diák által benyújtott kereset azt állítja, hogy a csengő korábban megszólalt a fővárosban, Szöulban. Néhány diák azonnal tiltakozott, ám a felügyelők állítólag mégis elvették a papírjaikat.

A tanárok a következő foglalkozás kezdete előtt felismerték a hibát.

Az ebédszünetben visszaadták a másfél percet, de csak a papírokon üresen maradt oszlopokat tölthették ki a tanulók, a meglévő válaszokat nem változtathatták meg. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint a diákok azt mondták, annyira fel voltak háborodva, hogy nem tudtak a vizsga hátralévő részére koncentrálni. A hírek szerint néhányan feladták és hazatértek.

Nem ez az első eset, hogy a diákok perelnek a túl korai csengetés miatt.

Áprilisban a szöuli bíróság 7 millió vont (5250 dollárt) ítélt meg azoknak a diákoknak, akik azt állították, hogy hátrányos helyzetbe kerültek a 2021-es felvételi vizsgán, mert körülbelül két perccel korábban megszólalt a csengőjük.

Hogy mennyire fontos a diploma, azt jól mutatja nálunk a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR), amelynek adatai alapján kiderült, hiába évek óta a gazdálkodás és menedzsment a legnépszerűbb alapszak a felsőoktatásba felvételizők körében, mégsem tartozik a legjobban fizető gazdasági képzések közé. Hogy mit érdemes tanulni nálunk, azt itt foglaltuk össze >>>