Miután az orosz régiókban tömeges mérgezéseket okozott a Mr Cider nevű ital a napokban, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy egyelőre elhalasztják, és egy későbbi időpontban rendezik meg az eredetileg június 17-i, moszkvai I Love Cider 2023 nevű fesztivált – jelentették be a fesztivál szervezői.

Mi is történt pontosan? Június 5-én, hétfőn jelentették az első eseteket, hogy a helyben forgalmazott Mr Cider nevű ital Oroszország több régiójában is mérgezéseket okozott. Többek között Uljanovszkból, Szamarából, Nyizsnyij Novgorodból, valamint Penzából és Kurganból. A mérgezéseket okozó cider ital részben metanol szennyeződéseket tartalmazott.

Az orosz közegészségügyi minisztérium szerint június 8-ig 101 ember szenvedett mérgezést az alkoholos italtól, közülük 31-en meghaltak, négyen pedig rendkívül súlyos állapotban vannak, ami azt jelenti, hogy a kórházban küzdenek az életükért.

A hatóságok azóta büntetőeljárás keretében letartóztatták a Mr Cidert forgalmazó Anar Huszejnyov vállalkozót, ahogy szintén őrizetbe vettek két szamarai lakost és egy rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszervezték annak az alkoholtartalmú folyadéknak az ellopását egy rendőrségi raktárból, amelyből aztán a Mister Cider ital készült.

Mint kiderült, a mérgezést okozó cidert, amelyet nagy valószínűség szerint Szamara régióban állíthattak elő, csapoltan árulták.

Az Uljanovszki terület vezetője minden vállalkozót azonnal felszólított, hogy állítsák le a cider árusítását, Dimitrovgradban pedig arra kérte a lakosságot az ottani vezetés, hogy egy ideig lehetőség szerint tartózkodjanak az alkoholos italok fogyasztásától.

A Mister Cider termékek forgalmát Oroszország-szerte blokkolták: folyamatosan vonják ki mindenhonnan, ahol az alkohol kapható volt.

Az esetet bemutató Meduza szerint nem az első hasonló eset: Oroszországban évente fordulnak elő hasonló, alkohol okozta mérgezéses esetek. 

 

Börtönbe kerülhet, aki éjjel egynél több utast szállít

Egy új törvényjavaslat szerint hat hónapnyi szabadságvesztéssel kellene büntetni azt a 21 év alatti, vagy friss jogosítvánnyal rendelkező olasz sofőrt, aki éjszaka egynél több utast szállít. A cél egyértelmű: radikálisan csökkenjenek a diszkóbalesetek. Bővebben ->