Az új bolgár védelmi miniszter elmondta, hogy országa fokozottabban kívánja támogatni az Európai Unió azon erőfeszítéseit, hogy Ukrajnát lőszerrel lássák el, amelyre szüksége van a orosz csapatok elleni további honvédő harc folytatásához.

A NATO védelmi miniszterei csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák, hogyan lehetne növelni a szövetség hadipari kapacitását Ukrajna támogatására, valamint a védelmi és elrettentő képességeket a jövő hónapban Vilniusban tartandó kulcsfontosságú csúcstalálkozó előtt.

Az uniós országok májusban véglegesítettek egy megállapodást arról, hogy jövő év márciusáig egymillió 155 milliméteres lövedéket és rakétát küldenek Kijevnek, és megállapodtak abban, hogy a lőszert azonnal saját készleteikből adják, a tagállamok pedig részleges költségtérítést kapnak erőfeszítéseikért.

Több milliárd eurós lőszertámogatás Kijevnek

A terv e részére egymilliárd euróról állapodtak meg, és további egymilliárd euróról egy közös beszerzési programra, amelynek keretében lövedékeket szállítanak Ukrajnának, és feltöltik a készleteiket. A Bizottság egy 500 millió eurós kezdeményezést is javasolt Európa fegyvergyártási képességének fokozására és e célok teljesítésére.

Ennek a törekvésnek a részeként az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) projektet indított a tagállamok számára, hogy közösen szerezzenek be lőszereket, akár a készleteik feltöltésére, akár Ukrajnának való küldésére. Eddig Bulgária volt az egyike annak a két uniós országnak – a katonailag semleges Írország a másik –, amely nem csatlakozott az EDA programjához.

Nagyon is egyértelmű célunk, hogy csatlakozzunk ehhez a koalícióhoz. Úgy gondolom, hogy képesek leszünk biztosítani Ukrajna számára a szükséges muníció egy részét

– mondta Todor Tagarev a Politicónak adott interjúban.

Éles ez a váltás a bolgár külpolitikában

A lépés éles fordulatot jelent a balkáni ország számára, amelynek új kormánya a múlt héten lépett hivatalba a hosszan tartó politikai instabilitás után, amely két év alatt öt választást hozott. Decemberben a bolgár törvényhozók sok belharc után zöld utat adtak egy katonai segélycsomagnak Ukrajna számára, bár ez csak főként könnyebb fegyverekre korlátozódott.

A jelentések szerint Bulgária mégis titokban, az előző, Európa-párti kormány által felhatalmazott közvetítőkön keresztül, Ukrajna lőszerigényének akár egyharmadát is szállította az orosz-ukrán háború korai szakaszában. A koalícióhoz való hivatalos csatlakozás előnye, hogy 

Bulgária hagyományosan a szovjet idők óta a kézi lőfegyverek, könnyűfegyverek és lőszerek gyártására szakosodott

 – jegyezte meg a védelmi miniszter.

A hivatásos katonai szakértő és védelmi tisztviselő mégis azzal érvelt, hogy a MiG-29-es vadászgépek és légvédelmi rendszerek adományozása kihívás lenne, mivel Bulgária készleteire az ország saját szükségleteinek kielégítéséhez van szükség, ugyanakkor elismerte, hogy az ország harckocsiparkjának nagy része is fél évszázados.