Szerdán és csütörtökön tartja rendkívüli ülést a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács (ET), ahol a két legfontosabb téma egyértelműen az Európai Unió (EU) gazdasági versenyképessége, illetve Irán Izrael elleni szombati rakétatámadása miatt a közel-keleti helyzet lesz – igaz, az előzetes tervek szerint az előbbi miatt hívták össze a rendkívüli EU-csúcsot.

Teherán közbelépésével és a Libanon elleni izraeli hadműveletek fokozása miatt a Közel-Kelet vált a domináns témává, miközben hosszú távon a tagállamok vezetőit jobban aggaszthatja Enrico Letta uniós versenyképességről elkészített jelentése

írja az Index.hu.

teheráni akció miatt a csúcs előtti napon videókapcsolaton keresztül tárgyaltak a tagállamok külügyminiszterei, hogy előkészítsenek egy új szankciót Iránnal szemben - ugyanakkor hogy ez mennyire inkább szimbolikus lépés, jól mutatja, hogy Teheránnal szemben már 1979 óta vannak érvényben szankciók, azonban az továbbra sem törte le Irán fejlődését.

A jelenlegi, legfrissebb zárónyilatkozat szerint a tagállamok célja Izraelt rávenni arra, hogy a konfliktus eszkalálása – azaz a válaszcsapás – helyett inkább Teherán elszigetelésén dolgozzanak együtt.

A lap szerint kérdéses, hogy a belpolitikai válságban lévő izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu hajlandó-e megfogadni az EU tanácsát,  pláne úgy, hogy sok esetben még az Izrael biztonságát szavataló Egyesült Államok kéréseit sem hajlandó betartani. 

Az ET-ülést eredetileg az egykori olasz miniszterelnök, Enrico Letta jelentése miatt hívták össze.

A tagállamok állam- és kormányfői még a tavaly júniusi EU-csúcson döntöttek arról, hogy a 2024. márciusi csúcsra elkészüljön egy független, részletes jelentés az EU egységes piacáról, annak állapotáról, lehetséges jövőjéről, szeptemberben pedig az egykori olasz kormányfőt fel is kérték a feladatra.

A jelentést még hivatalosan nem publikálták, ugyanakkor annak bizonyos megállapítása már napvilágot láttak:

  • A tagállamoknak szorosabbra kellene fűzniük a gazdasági kapcsolataikat, különben az EU még jobban lemarad az Egyesült Államoktól és Kínától.
  • A jelentés emiatt többek között azt ajánlja, hogy a tagállamok integrálják pénzügyi, energetikai, telekommunikációs piacaikat.
  • Ezek koordinálását tagállami szintről emeljék egy központosított, nemzetek feletti szintre.

A jelentés mellett szó esik majd a közös agrárpolitikáról (KAP), az ukrajnai háborúról, Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Törökországról szóló jelentéséről.