Benyújtotta lemondását csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában, és aki már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből. Az 53 éves politikus a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka – ebből négy év védelmi miniszterség – után vissza kíván vonulni a politikai élettől.

2005-ben választottak képviselővé, és ennyi év után itt az ideje, hogy az élet azon területein próbáljam ki magamat, amelyeket elhanyagoltam, és új lehetőségeket fedezzek fel

– írta lemondólevelében, amelyet a miniszterelnöki hivatal tett közzé csütörtök reggel.

Rishi Sunak kormányfő azt közölte:

Ön a kormány három legigényesebb posztján szolgálta hazánkat: védelmi miniszter, biztonsági miniszter és északír-ügyi miniszter volt. Teljesen megértem, hogy nyolc évi igényes miniszteri munka után le kíván mondani.

Az Egyesült Királyság új védelmi miniszterét csütörtökön jelentette be Rishi Sunak miniszterelnök. Előtte mentek a találgatások:

A Sky News brit tévécsatorna értesülése alapján Grant Shapps brit energiaügyi miniszter lesz az új védelmi miniszter. A BBC szerint a lehetséges utódként említett nevek között szerepelt még James Heappey fegyveres erőkért felelős miniszter és John Glen pénzügyminiszter is. A Daily Telegraph azt állította, Liam Fox – aki 2010-ben védelmi miniszter volt, David Cameron akkori miniszterelnök idején – „vezető jelölt” a posztra.

Végül Grant Shapps energiaügyi minisztert nevezték ki védelmi miniszternek. Shapps továbbra is támogatja Ukrajnát.

Daily Telegraph: Ursula von der Leyent akarják NATO-főtitkárnak

Szerdai brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány azt szeretné, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke lenne a NATO következő főtitkára.Bővebben --->