Amióta Lengyelország nyolc évvel ezelőtt populista kormányt választott, a befektetők számára kérdéses volt, hogy az Európai Unióval való szembeszegülésnek mi lesz az ára. Az ellenzék vasárnapi győzelmére adott reakciók és a puszta várakozás, hogy Varsóban egy új, EU-párti kormányzat fog működni, kedvező hangulatot teremt a befektetések szempontjából – írja a Bloomberg.

zloty a világ összes valutája közül a legnagyobb emelkedést produkálta, míg a részvények a feltörekvő piacok összes nemzeti indexénél nagyobb mértékben emelkedtek, mivel a Donald Tusk által vezetett pártok parlamenti többségre számíthatnak. A korábbi miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke azt ígérte, hogy Lengyelországot visszatereli az Unió főáramába. Ahogy Przemek Obloj, a svájci székhelyű Blue Horizon Corp AG kockázati tőkecég ügyvezető partnere fogalmazott:

Lengyelország Európa szerves részeként sokkal vonzóbb a befektetők számára.

 

Donald Tusk valószínűleg kap némi segítséget Brüsszeltől és hozzáférést a több mint 35 milliárd eurós (13,5 ezermilliárd forint) finanszírozáshoz, amelyet Varsó jogállamisági deficitje miatt függesztettek fel. Nehéz feladat lesz a megosztott országot újra összerakni, és kibogozni a Jog és Igazságosság kormányának az állami intézmények feletti hatalomátvételét.

Az EU-val való összeütközés a bíróságok és a média ellenőrzésétől kezdve az LMBTQ- és a nők jogai elleni támadásokig sok mindenről szólt. „Ezek visszafordítása időbe telik. Aztán ott van az is, hogyan lehet eltávolítani a Jog és Igazságosság lojális embereit a központi bankból, a szabályozó hatóságokból és más állami szervekből” – írja az amerikai gazdasági lap.

Andrzej Duda elnök szintén kulcsfigura lehet: valószínűleg első körben a Jog és Igazságosság pártnak ad egy újabb kormányalakítási kísérletet, miután az a legtöbb szavazatot kapta az összes párt közül, és még ha ez nem is sikerülne, a képes lehet kisiklatni a törvényhozást. A befektetők azonban nem hisznek ennek a forgatókönyvnek, és várnak az új kormány megalakulására.