A múlt hónapban egy orosz távközlési kábel a Finn-öbölben megsérült, így egy újabb tenger alatti infrastrukturális rejtéllyel gazdagodhattunk. Az orosz állami tulajdonban lévő Rostelecom távközlési szolgáltató október 12-én értesítette először Finnországot az egyik kábelének (Baltika távközlési kábel) a meghibásodásáról – közölte a finn Gazdasági és Foglalkoztatási Minisztérium.

Az ezer kilométer hosszú Baltika távközlési kábel, amely Szentpétervárt köti össze az orosz Kalinyingrádi exklávéval, Svédország és Finnország gazdasági övezetének egy részén halad keresztül.

Helsinkivel folytatott tárgyalások után hétfőn megérkezett a helyszínre a Szpacel Karev orosz javítóhajó, hogy megkezdje a munkálatokat. Az orosz kábel megrongálódása miatt a balti országoknak a kritikus infrastruktúrájukban bekövetkezett több káresettel kell egyszerre megküzdeniük – írja a Politico.

A múlt hónapban megrepedt a Balticconnector gázvezeték – amely a NATO-tag Finnországot és Észtországot köti össze –, valamint két víz alatti távközlési kábel, amely Észtországot Finnországgal és Svédországgal kapcsolja össze össze.

Összefüggő incidensek?

A hatóságok úgy vélik, hogy az incidensek összefüggenek egymással, mivel azok egy időben, október 8-án történtek. Az orosz kábelek megrongálódásáról viszont néhány nappal később érkezett hír, ami kétségessé teheti az esetleges összefüggést.

Hétfőn Mikko Hirvi, a Finn-öböl parti őrségének parancsnokhelyettese a Helsingin Sanomat című finn lapnak azt mondta, hogy egyelőre nincs biztos információ a történtekről, ám lehetséges, hogy ez összefügg a Balticconnector vezeték problémájával.

A parti őrség felügyeli az orosz hajó által az öbölben végzett javítási munkálatokat, amelyek a lap szerint több napig is eltarthatnak. A Balticconnector-vezeték szivárgásának előzetes vizsgálata során a hatóságok egy horgonyt találtak a Balti-tenger fenekén, amely feltehetően a vezeték megrepedését okozta.

Miközben a vizsgálat folyamatban van, a finn hatóságok megerősítették, hogy a Newnew Polar Bear kínai hajóra összpontosítanak, és szorosan együttműködnek Pekinggel annak megállapítása érdekében, hogy a hajó szerepét kiderítsék a károkozásban.

2022 szeptemberében az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezetékek több robbanás következtében megrongálódtak, a nemzetközi vizsgálat eddig nem tudta pontosan azonosítani a tettest.

 

Megrongált gázvezeték: egy kínai hajó után nyomoznak a finnek

A finn rendőrség pénteken bejelentette, hogy egy kínai hajó után nyomoz a külső behatás révén megrongált finn-észt gázvezeték ügyében. A finn külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy diplomáciai csatornákon kapcsolatba lépett Kínával és Oroszországgal a vizsgálat kapcsán. Bővebben --->