Ausztria gazdasága továbbra is küzd a munkaerőhiánnyal, amelynek egyik legproblémásabb területe a turisztikai ágazat. Míg a Covid-járvány alatt a munkanélküliek száma meghaladta a második világháború óta rekordnak számító félmilliót, addig mára 113 ezer nyitott álláslehetőséget tart számon az osztrák munkaügyi hivatal – derül ki a der Standard friss körképéből, amelyre a magyarországi turizmus korábbi bécsi külképviselet-vezetője hívta fel lapunk figyelmét. 

Kovács Balázs, a bécsi székhelyű GD Consulting tanácsadó cég ügyvezetője rámutatott: különösen a szolgáltató szektorokban, illetve az egészségügyben érzékelhető a munkaerőhiány, de a legkritikusabb területek a turizmus és a vendéglátás, ahonnan leginkább hiányoznak a szakemberek. Mint mondta, az Európai Unión belül fajlagosan az osztrákoknál a legmagasabb a betöltetlen álláshelyek száma: az EU átlag szerint a versenyszférában a munkakörök 2,9 százalékára nem találnak megfelelő munkaerőt, az osztrákoknál viszont ez az arány 5,4 százalék. Magyarországon 2,5 százalék körüli a mutaató, vagyis kedvezőbb az uniós átlagnál.

A főszezon miatt fáj a vendéglátós sógorok feje

A főszezon küszöbén az ágazati problémák halmozottan jelentkeznek Ausztria nemzetgazdaságában, ahol a turizmus kiemelt szerepet tölt be társadalmi szempontból is. A szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás területén a nagy fluktuáció a nem megfelelő munkakörülményekre és az extra leterheltségre vezethető vissza. 

Emellett sokan vannak azok, akik a szektorból mostanában mennek nyugdíjba, és a járvány után elterjedt részmunkaidős álláslehetőségek növekvő népszerűsége is akadályozza, hogy idén az osztrák turizmusban kellő arányban rendelkezésre álljon a munkaerő kapacitás

– mondta Kovács Balázs.

Az osztrák állam támogatja az ágazatot

A jelentős munkaerőigényt mutatja, hogy idén februárban az osztrák turizmusban 234.825 munkavállalót tartottak nyilván, ehhez képest 2019 hasonló időszakában egy százalékkal kisebb volt ez a mutató. A szabadidő-gazdaság területen jelenleg közel 11 ezer betöltetlen álláshely várja a munkavállalókat, ez 41 százalékkal magasabb arány, mint a pandémia előtti hasonló időszakban volt. Az osztrák kormány április eleje óta biztosítja a turisztikai vállalkozások számára az új típusú állami támogatásokat, amelynek igénylése és folyósítása az Osztrák Turizmusbankon (ÖHT) keresztül történik. A megújult konstrukciót a Masterplan T elnevezésű turizmusfejlesztési stratégia, illetve a 2020-2024 között aktuális kormányprogram alapján dolgozták ki. A kedvezményes hitellehetőséggel kombinált támogatások fókuszában a fenntarthatósági, klímavédelmi célok elérése, illetve a munkavállalók életminőségét, a vállalkozások tőkeellátottságát javító intézkedések állnak.

Megjelentek az ukrán menekültek a munkaerőpiacon

A szakértő szerint a sógoroknál a járvány előtti időkhöz képest mostanra megugrott az ágazat munkaerőigénye, mivel nőtt a minőségi szolgáltatások iránti kereslet, emellett a cégek részéről nagyobb odafigyelést igényelnek a szigorításon átesett minőségbiztosítási rendszerek. Hozzátette: a munkaerőhiány enyhítése céljából a nyugati szomszédos országban eddig háromezer ukrajnai menekültet integráltak a turisztikai munkaerőpiacra, bár beszédes arány, hogy az év eleji sajtóhírek szerint közel 100 ezer ukrajnai menekült tartózkodik Ausztriában, akik közül foglalkoztatottként eddig összesen nagyjából nyolcezren helyezkedtek el. Az ukrán menekültek többsége Bécsben él, 26 ezren rendelkeznek már hivatalos lakcímmel, így az osztrák főváros lakossága várhatóan még ebben az évben eléri a kétmilliót.

Szerző: Thurzó Kata