Vasárnap reggel a hegyimentők kilenc holland nyaralót (12 és 28 év közötti testvéreket) mentettek ki az Eisenerz melletti Kaiserschildből (2086 méter) Ausztriában, miután eltévedtek az Alpokban található népszerű hegymászó terepen. A Die Presse tudósítása szerint a holland fiatalok csak utcai cipőt és hagyományos nyári ruházatot viseltek a megterhelő hegyi túrán, ráadásul nem vittek magukkal élelmet sem.

A fiatalok szombaton késő este a WhatsApp-on keresztül értesítették a szüleiket, hogy elakadtak a zord alpesi terepen, akik azonnal hívták a 911-et. A kimerült nyaralókat az Eisenerz és Radmer hegyi mentőszolgálatok, valamint a hochsteiermarki alpesi rendőrség sürgősségi szolgálatának munkatársai egy összetett, több órás éjszakai mentőakció keretében hozták le a hegyről, az akcióban senki nem sérült meg.

Egyre többen vágnak neki felkészületlenül a hegymászásnak

Az elmúlt években egyre több mentési műveletre volt szükség a túrázók nem megfelelő felszerelése és tájékozatlansága miatt – hívta fel a figyelmet Stefan Schröck, a stájerországi hegyimentő szolgálat vezetője, aki a lapnak hangsúlyozta: nem lehet úgy elindulni ezekre a hegyi túrákra, hogy a kirándulók ne készüljenek fel lelkiismeretesen.

Mint elmondta, a nyári vakáció idején egyre több külföldi nyaraló is segítségre szorul, akikért – a körülményektől függetlenül – minden esetben útnak indulnak a mentőhelikopterek.

Naiv turisták tömegei

A legtöbb mentési művelet a turisztikai agglomerációban zajlik. A balesetek többsége a kimerültség, az időjárás meglepetései, a meredekség alábecsülése vagy a túrázók erejének túlértékelése miatt történik – mutatott rá a hegyimentők alpinista vezetője.

Szerinte sokkal jobban kell hangsúlyozni a szakavatott túratervezés, a hegymászó tanfolyamokon való részvétel, vagy egy professzionális hegyi vezető igénybevételének fontosságát a turistáknak szóló alpesi túraajánlatokban, akkor is, ha a turisztikai szakemberek, az utazásszervezők nem szívesen hangoztatják a lehetséges veszélyeket a környéken.

Schröck szerint mindenkinek meg kell engedni, hogy azt tegye, amire képes, és ennek megfelelően készüljön fel, ehhez azonban az Alpokban tervezett túrákról és a szükséges körülményekről, felszerelésekről a turistáknak a megfelelő helyen kell előzetesen érdeklődni.

Ausztriában a helyi hegyimentő szolgálatok, turisztikai irodák vagy alpesi klubok hozzáértő információkkal rendelkeznek, ugyanakkor az internet gyakran nem jó választás a megalapozott tájékozódáshoz – figyelmeztetett.

Megállt az idő az osztrák kocsmárosnál: schillingért adja a sört, két évtizeddel ezelőtti áron

Az euró bevezetése előtti, 2001-es áron, osztrák schillingért kínálja a frissen csapolt sört a grazi Puntingam birtok tulajdonosa. Leleményes marketing terve bevált: a korsónként átszámítva 2,7 euróba kerülő nedű vonzza a látogatókat, mint méz a legyet. Ausztria alvó schilling-készlete 2022 decemberében 6,9 milliárd schilling volt, ami 499 millió eurónak felel meg. Sörben számítva ez körülbelül 180 millió korsónak felel meg. Bővebben --->

(Szerző: Thurzó Katalin)