Kétnapos tárgyaláson mérlegelik, hogy a WikiLeaks alapítója kaphat-e engedélyt a 2022-es döntés elleni fellebbezésre. Julian Assange-nak az ügyvédei kedden tesznek utolsó kísérletet arra, hogy harcoljanak az Egyesült Államoknak való kiadatása ellen, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat, ha kémkedés vádja miatt elítélik.

A legfelsőbb bíróság meghallgatásán azt vizsgálják, hogy az ausztrál származású Assange, akit közel öt éve tartanak fogva a belmarshi börtönben, kaphat-e engedélyt arra, hogy fellebbezzen az akkori belügyminiszter, Priti Patel 2022-ben hozott kiadatási határozata ellen – írja a The Guardian.

Assange támogatói szerint, ha a bíróság elutasítja a kérelmet, az elhárítaná az akadályt az Egyesült Államokba történő szállítása előtt, és félő, hogy megromlik az egészségi állapota. Assange azt kérte, hogy személyesen jelenhessen meg a bíróságon, de várhatóan videókapcsolaton keresztül fogják őt bekapcsolni Belmarshból.

Az élete minden egyes nap a börtönben veszélyben telik. Ha kiadják, meg fog halni

– jegyezte meg a felesége, Stella Assange, hozzátéve, hogy ez a végső meghallgatás, ami ha nem Julian javára dől el, nincs már lehetőség fellebbezni a legfelsőbb bírósághoz.

175 évet is kaphat Assange

A Donald Trump elnöksége idején újjáélesztett amerikai eljárás keretében Assange-nak 17 kémkedéssel és egy számítógépes visszaéléssel kapcsolatos váddal kell szembenéznie a titkos anyagok megszerzésében és nyilvánosságra hozatalában játszott állítólagos szerepe miatt.

Assange ügyvédei azzal fognak érvelni, hogy kiadatása politikai véleményéért való büntetésnek minősülne. Várhatóan arra is hivatkoznak majd, hogy a döntés sérti az emberi jogokról szóló európai egyezményt, beleértve a szólásszabadsághoz való jogot is.

A WikiLeaks által közzétett információk az Egyesült Államok iraki és afganisztáni tevékenységeinek részleteit tárják fel, és videofelvételeket tartalmaznak az amerikai erők által elkövetett helikopteres támadásról, amely során 11 ember, köztük a Reuters két újságírója vesztette életét.

Ügyvédei szerint, ha az amerikai vádak alapján elítélik, akár 175 év börtönbüntetést is kaphat.

E hónap elején egy másik ügyben Joshua Schulte volt CIA-tisztet 40 évre börtönözték be, mert titkos anyagokat adott át a WikiLeaksnek. Assange-ot azzal vádolják, hogy az amerikai hadsereg informátorával, Chelsea Manninggel szövetkezett a Pentagon egyik számítógépének feltörésére, valamint titkos diplomáciai táviratok és katonai akták nyilvánosságra hozatalára. Manning büntetését Barack Obama megváltoztatta, aki hét év után szabadult.

„Egy amerikai börtönben öngyilkos lenne”

2012-ben Assange politikai menedékjogot kapott Ecuadorban, miután a bíróságok úgy döntöttek, hogy ki kell őt adni Svédországnak egy nemi erőszakkal kapcsolatos nyomozás részeként, amelyet később ejtettek. 2019-ben letartóztatták, amikor az ecuadori kormány visszavonta menedékjogi státuszát. Ezután börtönbe került, mert nem fizetett óvadékot. Azóta Belmarshban tartják fogva, amíg a kiadatási hercehurca az Egyesült Államokkal folytatódik.

Egy londoni bíró kezdetben azzal az indokkal akadályozta meg Assange átszállítását az Egyesült Államokba, hogy a kemény amerikai börtönkörülmények között valószínűleg öngyilkos lesz. Egy későbbi bíróság engedélyezte a költözést, miután az amerikai hatóságok biztosítékokat nyújtottak a megfelelő bánásmódról.