Öt év után szabadon engedték a brit hatóságok Julian Assange-t, a WikiLeaks portál alapítóját, akinek kiadatásáról az amerikai hatóságok vádalku alapján lemondtak.

A WikiLeaks beszámolója szerint Assange elutazott Londonból és már úton van hazájába, Ausztráliába.

Az 53 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és a korábbi években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

Assange együttműködött az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel, akit 35 év börtönbüntetésre ítéltek, és ebből hét évet letöltött, amikor Barack Obama akkori amerikai elnök 2017-ben kegyelemben részesítette.

Julian Assange öt évet töltött kiadatási őrizetben a szigoráról hírhedt londoni Belmarsh börtönben, miután az Egyesült Államok kérte kiadatását a brit hatóságoktól. A londoni központi büntetőbíróság azonban ezt megtiltotta, elsősorban olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint Assange depressziós, a jövőjétől rettegő ember, és nem garantálható, hogy amerikai kiadatása után nem vet véget életének.

Ezután hosszú jogi procedúra kezdődött döntésekkel és fellebbezésekkel, ennek során például a londoni bírók jogi biztosítékokat kértek az amerikai igazságügyi hatóságoktól arra, hogy a WikiLeaks alapítóját Amerikában nem ítélik halálra. Közölték: ha ezt nem kapják meg, engedélyezni fogják a fellebbezést a kiadatást engedélyező korábbi döntés ellen.

A fellebbezésre azonban már nem volt szükség, mivel kedden

olyan vádalku született, amelynek alapján Julian Assange elismerte bűnösségét nemzetvédelmi dokumentumok megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára szőtt összeesküvésben,

és ennek nyomán az eljáró amerikai bíróság 62 havi – vagyis a londoni kiadatási őrizetben töltött idővel megegyező időtartamú – szabadságvesztésre ítéli és a büntetést így letöltöttnek nyilvánítja.

A WikiLeaks portál kedd hajnalban az X portálon közzétett nyilatkozatában bejelentette, hogy Assange már előző este elhagyta a londoni Belmarsh börtönt, ahol 1901 napot töltött egy kétszer három méter területű cellában.