A müncheni biztonsági konferencia egyik panelbeszélgetésén Clinton arra szólította fel a küldötteket, hogy „vegyék nagyon komolyan” Trumpot, amikor újraválasztásáról és poltikai ambícióiról van szó, írja az NBC. „Komolyan gondolja, amit mond” – folytatta. „Az emberek 2016-ban nem vették komolyan. Most elmondja nekünk, hogy mit szándékozik tenni, és azok az emberek, akik ezt bagatelizálják, egy alternatív valóságban élnek” – így Clinton.

A politikus, aki sikertelenül indult Trump ellen a 2016-os elnökválasztáson, szombaton arra is figyelmeztetett, hogy a volt elnök arra fog törekedni, hogy „kivonjon az Amerikai Egyesült Államokat a NATO-ból".

Annak ellenére teszi majd ezt, hogy a Kongresszus elfogadott egy határozatot, amely kimondja, hogy a kongresszus támogatása nélkül nem teheti meg


– emlékeztetett. 

Trumpot a közelmúltban tett, a NATO-országokra tett megjegyzései miatt érte támadás, amikor egy dél-karolinai nagygyűlésen azt mondta, hogy hagyná, hogy Oroszország „azt tegyen, amit akar”, ha megtámadna egy olyan NATO-tagállamot, amely késik a befizetéseivel. 

Az egyesített vezérkari főnökök elnöke, Charles Q. Brown Jr. tábornok a múlt héten azt mondta, hogy az Egyesült Államok „hitelessége forog kockán” minden egyes szövetségesével, köztük a NATO-tagállamokkal szemben, válaszul Trump becsmérlő megjegyzéseire.

Idén 18 NATO-tagállam védelmi kiadásai érik el a bruttó hazai terméke (GDP) 2 százalékát, ami rekordnak számít; hatszoros növekedést jelent 2014-hez képest, amikor csak három tagállam teljesítette ezt a célt - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőző szerdai sajtótájékoztatóján Brüsszelben. „Idén az európai NATO-szövetségesek együttesen 380 milliárd dollárt fektetnek a védelembe, ami azt jelenti, sokkal többet költenek erre, mint korábban, azonban még néhány tagországnak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie” – közölte. 

(mti)