Az EU legfelsőbb asztalánál Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöki posztjának második ciklusára, Antonio Costa az Európai Tanács elnöke posztjára, Roberta Metsola pedig az Európai Parlament főnöki posztjára pályázik. Az észt miniszterelnök, Kaja Kallas a külpolitikai vezető lehet.

A vezető tisztségekbe való beosztásnak számos paramétere van, egyebek mellett a földrajzi és a politikai diverzitás, valamint a nemek közötti egyensúly. Arra azonban nincs iránymutatás, hogy mi a helyzet akkor, amikor jogi problémák adódnak a potenciális jelöltekkel – írja a Politico.

Márpedig az Európai Tanács és az Európai Bizottság élére pályázó jelöltek között van egy feltűnő hasonlóság: mindkettejük ellen épp vizsgálat folyik.

Von der Leyen ugyanis még mindig nem tisztázta magát az úgynevezett Pfizergate-botrányban, amelynek lényege, hogy a gyanú szerint még 2020-ban egy nem éppen szabályszerű megállapodást köthetett az Európai Bizottság elnöke a Pfizer-BioNTech-el a vakciavásárlásról.

A New York Times legutóbb arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen SMS-üzeneteket váltott a Pfizet vezérigazgatójával, Albert Bourla-val a Covid-világjárvány csúcsán az EU legnagyobb vakcinaüzletét megelőzően.Bizottságot azonban az újság beperelte az EU bíróságán, miután az megtagadta az üzeneteket közzétételét.

Antonio Costa korábbi portugál miniszterelnök az egyértelmű esélyes az Európai Tanács vezető pozíciójára, ám akadnak olyan brüsszeli politikusok, akik kételkednek az alkalmasságában.

Ugyanis, bár a politikus ellen hivatalosan semmilyen bűncselekményben nem emeltek vádat, jelenleg is nyomozás folyik vele szemben annak a széles körű befolyással való visszaéléssel kapcsolatos vizsgálatnak a részeként, amely végül odáig fajult, hogy tavaly novemberben kénytelen volt lemondani.

Az ügyészek állítása szerint Antonio Costa kormánya úgy alakította ki a helyi jogszabályokat, hogy azok kedvezőek legyenek a dél-portugáliai Sinesben található adatközpont számára. Az akkori miniszterelnök nevét több lehallgatáson is megemlítették a gyanúsítottak, Costa azonban tagadja a vádakat.

Von der Leyen így bújtatná el Európát az orosz propaganda elől

Egy közös európai demokráciapajzs létrehozását javasolta a dezinformációs propagandagépezetek ellen az Európai Bizottság elnöke.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→