A külügyi szóvivő közlése szerint az Izrael és a Hamász közötti konfliktust illetően hangsúlyozták a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítségnyújtás kiszélesítésének és felgyorsításának fontosságát. A két külügyminiszter megvitatta a Svédország NATO-felvételéről szóló döntés mielőbbi ratifikációjának fontosságát török részről.

 

Hamarosan Törökország is rábólinthat Svédország NATO-csatlakozására
Hakan Fidan török külügyminiszter azt mondta svéd kollégájának, hogy Törökország várhatóan heteken belül ratifikálni fogja Svédország NATO-csatlakozását – erről itt írtunk részletesen >>>

Az amerikai külügyminiszter szombaton kuvaiti kollégájával egyeztetett telefonon, akivel megerősítették a két ország közötti stratégiai kapcsolatok fontosságát. Antony Blinken részvétét fejezte ki a kuvaiti uralkodó, Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh halála miatt.

A kuvaiti emír halála miatt a Közel-Keleten tartózkodó amerikai védelmi miniszter is kifejezte részvétét szombaton. Lloyd Austin a 86 éves korában elhunyt uralkodót az Egyesült Államok nagyraértékelt partnerének és barátjának nevezte, aki elkötelezett volt a közel-keleti feszültségek csökkentése mellett.

Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter közel-keleti látogatásán érintette Izraelt, valamint Katarba és Bahreinbe is ellátogatott. Emellett felkeresi a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodó amerikai repülőgéphordozót, a USS Gerald R. Fordot, amely a parancsnoki hajója az október 7. után a térségbe vezényelt, több egységből álló amerikai harci köteléknek.