Halálra ítélt 38 embert az algíri legfelsőbb bíróság hétfőn egy férfi meglincselése miatt, akit gyújtogatónak véltek a tavalyelőtti pusztító erdőtüzek idején.

A halálbüntetéseket azonnal életfogytiglani börtönre változtatták a legsúlyosabb büntetésre 1993-ban kihirdetett moratórium értelmében.

Az ügyben 94 vádlottat állítottak bíróság elé, közülük huszonhetet felmentettek, a többieket pedig – a halálra ítélt 38 mellett – háromtól húsz évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélték – idézte a bíróság döntését az APS hivatalos algériai hírügynökség.

A halálra ítélt vádlottakat egyebek mellett "az állambiztonságot, a nemzeti egységet és az intézmények stabilitását sértő terror- és felforgató cselekmények elkövetésében, szándékos emberölésben való önkéntes részvételben és összeesküvésben" találta vétkesnek a fellebbviteli tárgyaláson a bíróság.

A 2022 novemberében tartott elsőfokú tárgyaláson a bíróság 49 embert ítélt halálra, hetet felmentett, a többiekre két és tíz év között terjedő börtönbüntetést szabott ki.

2021 augusztusában az erdőtüzekben kevesebb mint egy hét alatt 90 ember halt meg, a lángok több ezer hektárnyi területet pusztítottak el. Az észak-algériai Tizi Uzuban ebben az időben gyilkolták meg a 38 éves Dzsamal Benszmailt, akit előzőleg erdőtűz okozásának gyanújával őrizetbe vettek. Az őt szállító rendőrségi furgont feldühödött emberek vették körül, kirángatták a gyanúsítottat a járműből, ütlegelték, majd a testét meggyújtották.