Tavaly december 28-tól hatályos egy kormányrendelet, amely alapján a világörökségi területen lévő, nem lakóépületnek számító ingatlanokra elővásárlási joga van aaz államnak. Schmidt Máriának, a Terror Háza igazgatójának cége, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. azonban április elején mégis megszerzett egy ilyen ingatlant.

A megoldás: úgy került a BIF tulajdonába az ingatlan, hogy nem kellett az államot értesíteni a tranzakcióról, mert nem az ingatlant vásárolták meg, hanem az épületet tulajdonló céget - írta a portál.

Az április 4-i bejelentés szerint a tőzsdei cég az ingatlanért 400 ezer névre szóló, 100 forint névértékű törzsrészvényt adott az épület tulajdonosának, a Waybridge Estates Kft.-nek, ezzel a BIF-ben a saját tulajdonban lévő részvények aránya 18,83 százalékról 17,28 százalékra csökkent. A tranzakció értéke mintegy 768 millió forint volt.

Az ominózus ingatlan az Andrássy út 80. alatt található, és a szomszédos épület már eddig is a BIF tulajdonában volt. A vállalatnak a tranzakcióval az a célja, hogy a két ingatlant közösen átalakítva egy nyolcezer négyzetéteres hotelt hozzon létre, és bérbe adja egy szállodaláncnak.

Ahogy a BIF példája is mutatja, könnyű megkerülni a jogszabályi korlátozást. Mészáros Lőrinc februárban hasonló módon vette meg az Andrássy-palotát, illetve nem közvetlenül az ingatlant, hanem az azt tulajdonló Plaza House Kft-t - írta a G7.

Fotó forrása: Napi.hu / Szabó Dániel