Idén az átlagos áremelkedés vidéken átlagosan 10 százalékos, míg Budapesten 30 százalékos volt a használt lakásoknál - állapította meg Balogh László, az ingatlan.com elemzője. Az átlagok alapján mindössze három megyeszékhelyen volt árcsökkenés: Tatabányán 4,1 százalékkal, 153 ezer forintra, Salgótarjánban 1,1 százalékkal, 89 ezer forintra csökkent az átlagos négyzetméterár, valamint Győrben is mérséklődtek az árak, 4,6 százalékkal, 292 ezer forintra.

A Belváros a legdrágább

Budapesten a meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára december közepén 364 ezer forint volt, ami 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Minden kerületben nőttek az árak - sőt huszonegy kerületben két számjegyű volt a növekedés, csak a XXII. és XXIII. kerületben maradt 10 százalék alatt. Az ingatlan.com adatai szerint az éllovas  a VII. kerület volt, ahol az átlagos négyzetméterár 52 százalékkal, 390 ezer forintra ugrott. A második helyen a VI. kerület áll, ahol a négyzetméterár 48 százalékkal, 466 forintra nőtt. Mindkét kerület drágulás elsősorban a lakáshotelek elterjedésével, a szórakozóhelyek közelségével magyarázható.

A felkapott budai lokációkban (I., II. és XII. kerületben) - 500-512 ezer forint az átlagos négyzetméterár, 26-34 százalékos drágulás nyomán. Az átlagár alapján Budapesten és országosan is az V. kerület vezeti a rangsort: négyzetméterenként 692 ezer forintért hirdették a lakóingatlanokat idén december közepén, ami 41 százalékos áremelkedésnek felel meg 2014. decemberhez képest.

Gyorsan nő az új lakások ára is

A fővárosban egy új építésű lakás átlagos négyzetméterára 510 ezer forint 2015. december közepén, ami 24 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az éllovas az V. kerület 859 ezerrel (+50 százalék). Gyorsan drágul a Józsefváros is, ott a négyzetméterára 443 ezer forintnál jár (+43 százalék) - ez a Corvin negyednél folyamatban lévő lakásfejlesztésekkel magyarázható. Budán, az I., a II. és a XII. kerületben 659-686 ezer forintért hirdetik az új lakások négyzetméterét (ez 7-17 százalékos drágulásnak felel meg).

Vidéken összességében 10,1 százalékkal, 289 ezer forintra nőtt az újonnan épített lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. A legnagyobb áremelkedést Székesfehérvár produkálta (34 százalékkal, 357 ezer forintra), de 24 százalékkal, 331 ezer forintra nőtt a debreceni új lakások négyzetméterára is. Két számjegyű emelkedés volt továbbá Szolnokon, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Szegeden, Szombathelyen, Veszprémben is: utóbbi városokban 12,1-30,1 százalékkal 228-322 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára a hirdetések alapján.

Nagy változások jönnek 2016-ban

A lakásépítés áfájának csökkentése a fejlesztők számára nagyobb nyereséget hozhat, emiatt több projekt jelenhet meg a piacon, ezáltal bővülhet az új lakások kínálata. Szintén hozzájárulhat az új lakások piacának élénküléséhez csok bővítése - véli Balogh.

Várakozása szerint az ingatlanárak csökkenése a következő 6-12 hónapban egyik szegmensben sem valószínű. Ha a kormányzati intézkedések hatására nagy mennyiségben jelennek meg új lakások a piacon, azok várhatóan csak az újszerű - elmúlt 10-15 évben épült - ingatlanok iránti keresletet mérsékelhetik. Az ingatlanfejlesztések beindulása az újszerű lakások áraira korrekciós hatással lehet, de a jelenlegi kilátások szerint ez 2017 előtt nem valószínű - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.