A miniszter a közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családoknak a csokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó pár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a csokra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.

A miniszter elmondása alapján ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el; ekkor 90 nap után megkaphatják a babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a csokkal is élhetnek. Ez azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott csok-kölcsönt is igényelhetnek - mondta Novák Katalin.

Egy másik pár arról kérdezte, hogy ha korábban önként visszafizették a csokot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást?

A miniszteri válasz alapján ha szeretnék újra igénybe venni a csokot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. Ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.

Novák egy harmadik megkeresésre azt közölte: a csokos kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe.