A tavaly év végi mérséklődést követően a 2023-as év első negyedévében ismét emelkedésnek indultak a lakásárak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss lakásárakról szóló elemzéséből.

A fővárosban 1,6 százalékkal emelkedtek a lakásárak, az előző negyedévi 0,8 százalékos csökkenést követően. A lakásár-dinamika pedig mindeközben a tavalyi 16 százalékról 10,1 százalékra csökkent Budapesten.

Az MNB adatai szerint a vidéki városokban kicsit rosszabb a helyzet, ott 4 százalékkal nőttek a lakásárak, az éves áremelkedés üteme azonban közel 15 százalékról 9-re mérséklődött. Pozitív hír azonban, hogy a községekben 3,4 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető az első negyedévben, az áremelkedés pedig éves összevetésben 5,6 százalékos csökkenésbe fordult.

Országos átlagban 1,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak, míg az éves lakásár-dinamika egy negyedév alatt 6,9 százalékponttal csökkent, így jelenleg 4,7 százalékon áll. Reálértéken azonban 16,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Magyarországon, hiszen ezen a területen nem volt megfigyelhető az inflációval arányos áremelkedés.

Budapesten enyhébb, vidéken erőteljesebb volt az áremelkedés

A városi lakások között legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön emelkedtek a lakásárak, ott átlagosan 14,7 százalékos volt az árnövekedés üteme. Őket követik a sorban a következő régiók:

  • Nyugat-Dunántúl (13,5 százalék),
  • Dél-Dunántúl (11,5 százalék),
  • Budapest (10,1 százalék),
  • Észak-Alföld (7,0 százalék),
  • Észak-Magyarország (5,8 százalék),
  • Közép-Dunántúl (3,5 százalék).
Pest megye volt az egyetlen régió, ahol 6,3 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. A közép-magyarországi városok adatai azonban egyelőre alacsony feldolgozottságúak – teszi hozzá a jegybank jelentése.

Álom a saját lakás

A magyar lakosság pénzügyi helyzete rég volt ilyen rossz állapotban megtakarítási szempontokat figyelve. Azok, akik nem keresnek havi 200 ezer forintot, szinte semmit nem tudnak félretenni, csak minden harmadik embernek volt megtakarítása ebben a jövedelmi csoportban – derül ki egy korábbi tanulmányból. A 200-500 ezer forint között keresők körülbelül felének van félretett pénze, efölött a bér növekedésével arányosan nő a megtakarítási képesség. Saját lakásra spórolni – a számok alapján legalábbis – nem sokan képesek. Nekik az albérlet marad, a jelenlegi albérletpiaci helyzetről és árakról ITT írtunk részletesen.