Évtizedes rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nem csak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világválság alatti rátát is lekőrözi – írja a Társasházi Háztartás. Utoljára ugyanis 2000 februárjában volt ilyen magas a ráta.

A jegybank fő célja az árstabilitási ráta fenntartása és a hosszútávú gazdasági növekedés biztosítása. Ha a monetáris tanács ugyanis csökkentené az alapkamat mértékét, akkor az emberek könnyebben jutnának hitelhez, ezáltal több elkölthető pénzük lenne, fellendülne a gazdaság és a kereslet, az elképesztő alapkamat-emeléssel viszont ennek az ellenkezőjét érik el, a csökkenő kereslet miatt alacsonyabbak lehetnek az árak és az infláció is. Hangsúlyozzuk: elméletileg, illetve amellett a tény mellett sem mehetünk el, hogy a jelenlegi 13 százalék messze a legmagasabb alapkamat az EU-s tagállamok között – írja a lap.

Hogy mennyire hatásos az alapkamat emelése, azt mindenki érezheti a saját bőrén, társasházi szempontból pedig érdekes elgondolkodni a közösköltség-tartozásokon. Ezeket ugyanis jellemzően az alapkamat mértékével emelik, aminek következményeként

 

jelenleg drágább mulatság a közös költséggel tartozni, mint például egy minősített fogyasztóbarát személyi hitelt felvenni.

Példaként említik a Cofidist, ahol a THM mértéke nagyban változik a felvett hitelösszeg és a futamidő függvényében, de például 3 millió forintot 60 hónapra 11,9 százalékos THM-mel lehet igényelni, ami elmarad a jegybanki alapkamat 13 százalékától.