A fővárosban még mindig a panellakások ára növekedett a legnagyobb mértékben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. Az idei első félévre több mint 77 ezer tranzakciót becsülnek a szakemberek, ami a tavalyinál erősebb éves forgalmat jelez előre.

Ingatlanpiaci szakemberek és az MNB előrejelzésében is erre az évre 10-12 százalékos áremelkedéssel számoltak az elemzők, amely az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog. A budapesti téglalakásoknál az 5 százalékos emelkedés nyomán jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legdrágább lakásokat továbbra is a V. kerületben találni, ott 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.

A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, de a legkedveltebb környékek, mint a XI. és a XIII. kerület bizonyos részei, már az 500 ezer forintos átlagot közelítik, amely már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól - mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben két számjegyű az emelkedés.

Vidéken a megyei összesítések alapján szintén emelkedtek az árak, azonban itt erősebb területi különbségek találhatóak. Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár. Zala és Heves megyében a panel és tégla lakások árában egyaránt erőteljes az emelkedés. A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület. A vidéki panellakásoknál 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméterárral számolhatnak az eladók és a vevők idén.

A következő félévben az újépítésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot. A Duna House így továbbra is a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár 2018-ban.