Erősen visszaesett a tranzakciók száma az ingatlanpiacon – írja júliusi elemzésében a Duna House. Az ingatlaniroda az extrém szabadságolási időszaknak és a változó gazdasági és társadalmi környezetnek tudja be a szélsőséges csökkenést, de a rezsicsökkentés változásának bejelentése és az emelkedő kamatkörnyezet sem tesz jót a forgalomnak.

A Duna House becslése szerint még a kilencezret sem érte el a júliusi tranzakciók száma, ami az előző év júliusához képest 20 százalékos visszaesést jelent. Utoljára ennyire alacsony aktivitást a koronavírus-járvány első hullámának idején, 2020 májusában tapasztaltak.

A júliusi 110 milliárd forint realizálódott jelzáloghitel szintén kiugróan alacsonynak számít. A tavaly júliusi 132,6 milliárd forinthoz képest ez 17 százalékos csökkenés, sőt, a júniusi hitelfelvételekhez képest is 8 százalékkal kevesebb. A zöldhitel kifutása és az emelkedő kamatkörnyezet miatt továbbra is csökkenő tendenciára számít az ingatlaniroda.

Az 5 százalékos lakásáfa megtartásától valamint a csok és a babaváró hitel meghosszabbításától viszont a piac fellendülését várják hosszútávon.