Beszűkült a kínálat az ingatlanpiacon, de szélsőségekből így is akad egy-két szemrevaló példa – áll a Duna House első féléves elemzésében. Úgy látják, az ingatlanok gyorsan elkelnek, az ingatlanok közel 4 százaléka kevesebb, mint egy hét alatt talált új tulajdonosra.

„A választások óta csökkenni látszik a kereslet, amelyre a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak. Az ingatlanok áremelkedése azonban még mindig töretlen” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Az enyhébb nyár után kicsit aktívabb őszi szezonra számít.

Egyre több a milliós négyzetméterár

A panellakások ára rekordokat döntött az első félévben, vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként. A téglalakások viszont még úgy is drágábbak a paneleknél, hogy azoknak az ára nem emelkedett annyira drasztikus mértékben: vidéken 532 ezer forintért, Budapesten pedig 846 ezer forintért vehetnek téglaépítésű lakást az érdeklődők.

Óriási az emelkedés az egymillió forintos négyzetméterár feletti ingatlanok arányánál: tavaly még közel 3 százalék volt, idén viszont már elérte a 8 százalékot. Budapesten 10 százalékról 22,5 százalékra emelkedett ennek az árkategóriának az aránya az eladott ingatlanok körében..

A félév legolcsóbb ingatlanja egy jászberényi hobbitelken álló 10 négyzetméteres kisház volt, amelyik 1,1 millió forintért talált gazdára. Ezzel szemben egy második kerületi, újépítésű, panorámás, jakuzzis és medencés luxus családi ház 2,3 milliós négyzetméteráron kelt el, és hasonló árat kapott egy eladó az angyalföldi újépítésű, dunai panorámás luxuslakásáért is.

A téglaépületek közül egy Bécstől és Budapesttől egyaránt másfél órára fekvő birtok emelkedik ki: a monstrum 14 szobás, 600 négyzetméteres, és 860 millió forintot fizettek érte új tulajdonosai. A méret azonban nem minden, például egy 1030 négyzetméteres Veszprém megyei kastély mindössze 135 ezer forintos négyzetméteráron kelt el, mert felújítandó állapotú.

A panelek közül a rekorder egy Rómaifürdőnél található 61,5 milliós lakás, de már vidéken is meredeken emelkednek az árak: Veszprémben is fizettek 42,9 milliót panellakásért az első félévben.