Már tavaly elkezdődött a szűkülés az ingatlanpiacon, ugyanakkor a forgalom csökkenése csak fokozódott az idei év elején, és egyelőre nem is látszanak olyan jelek, melyek reményre adnának okot a Balla Ingatlan szakértője szerint. Mintegy 30-40 százalékos forgalomcsökkenésre került sor az elmúlt egy évben.

Az élethelyzet generálja a lakásvételt

Ennek elsődleges oka, hogy felszívódott a befektetői oldal, mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek. Akadnak most is befektetők, hiszen néhányan tartanak az állampapírpiactól, és jobbnak látják – főleg hosszabb távban gondolkodva –, ha ingatlanban van a pénzük.

Bár jelenleg csak 5 százalékos hozam lehet reális lakáskiadással – miközben egyes állampapírok hozama ezt jóval meghaladja –, ugyanakkor az ingatlanok értéke kisebb-nagyobb megtorpanásokkal folyamatosan nő.

Kinek telik a legdrágább ingatlanra Magyarországon?

Egy friss felmérésből kiderül, melyik az a korosztály ma hazánkban, amelyik a legmélyebben hajlandó a zsebébe nyúlni, ha ingatlanvásárlásról van szó és átlagosan mekkora a legnagyobb erre fordított összeg. Bővebben>>>

Reálisabb árakon kezdenek hirdetni

Most a piacon jellemzően inkább azok a vevők aktívak, akik élethelyzetük változásából adódóan adnának vagy vennének ingatlant: túl nagy vagy kicsi a lakás, elválnak, összeköltöznek, gyerek születik.

Mostanában az eladói oldal is kezdi érzékelni, hogy valami megváltozott az ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban. Amiről az ingatlanosok már tavaly beszéltek, az most kezd valósággá válni számukra, ugyanis a piaci változások lekövetéséhez mindig szükség van legalább 3-6 hónapra. Most azt tapasztalják az ingatlanközvetítők, hogy

azok az eladók, akik komolyan gondolják az értékesítést, van valós motivációjuk az eladásra, hajlandóak mérsékelni a korábban jellemző magas árakat, vagy engednek a nagyobb alkuknak.

Sokáig ez nem volt jellemző, és még most is rengeteg olyan eladóval lehet találkozni az ingatlanpiacon, akik úgy hirdetnek, hogy ragaszkodnak az általuk korábban kigondolt árhoz.

Szabad alkudozni

Az alkuk érezhetően nőttek az elmúlt hónapokban, így akár 10 százalékos árengedmények is előfordulnak egy-egy tárgyalás során, bár az átlag valahol 5 és 10 százalék között mozog inkább. Alkudni csak ott lehet, ahol az eladó részéről komoly az értékesítési szándék, így törekszik a megállapodásra a vevővel.

A piac lassulása az értékesítési időknél is jelentkezik, tehát ha az átlagot tekintjük, akkor egyértelműen tovább tart most eladni az ingatlanokat, mint az előző években, ugyanakkor

a jól árazott lakásoknál most sincs probléma az eladással: akár egy hét alatt is értékesíthető egy jól árazott ingatlan.

Miközben akadnak persze olyan lakások is, melyeket már több mint egy éve hirdetnek, még sincs rájuk vevő.

Az árképzésen túl ennek oka egy egyedi, rossz paraméter, elhelyezkedés is lehet, hiszen vannak olyan típusú és adottságú ingatlanok, melyeket az átlagnál lényegesen nehezebb eladni. Ráadásul az eladóknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel is, hogy most jóval nagyobb az ingatlanlpiaci kínálat, mint egy éve, így a vevőknek van miből válogatniuk.

Ezek most a legkelendőbb ingatlanok

  • A leggyorsabban most is a kisebb garzon vagy másfél-, kétszobás lakások kelnek el,
  • viszont a korábbinál szerényebbé vált az érdeklődés a panellakások iránt, mérséklődött az elmúlt éveket jellemző panelőrület.
  • Ugyanígy az újépítésűek iránt sincs most túl nagy kereslet, ami érthető is, mivel az átlag négyzetméterárak ebben a szegmensben 1,2-1,3 millió forint környékén járnak.
  • Felújított, használt, kétszobás panellakásokat ezzel szemben már 40 millióért kaphatunk, míg ha az ingatlan felújításra szorul, akkor 35 millióért.
  • Téglalakásoknál az ár valamivel magasabb: 40-45 millió forint között mozog egy hasonló paraméterű téglaépítésű ingatlan ára, de egy szépen felújított téglaépítésűnél akár 50 millió forintra is felkúszhat az ár.

Kis 30 milliós háztól a luxus 180 milliós palotáig

Ami a házakat illeti, a XVI. kerületben széles a kínálat:

  • a kisebb házrészektől, sorházaktól indul – melyek nagyon ritkán, de akár 30 millióért is megvásárolhatók –,
  • és egészen a nagy, 150-180 milliós luxus-jellegű házakig tart.
  • Intenzívebb mozgást ugyanakkor a családi házak, ikerházak piacán főleg 80 millió forintos árszintig érzékelnek az ingatlanközvetítők: ennyiért pedig azért már lehet kapni családi házat a kerületben, még ha az felújításra is szorul.

Felpörgött a bérlakáspiac

A bérlakások piaca viszont sokkal jobban pörög, mint az eladó ingatlanoké, ami meglátszik az árakon is:

  • a XIV. és XVI. kerületben a kisméretű, egyszobás lakásokat 120-130 ezer forintért lehet kibérelni egy hónapra,
  • azonban a nagyobb, kétszobás ingatlanok bérleti díja 150-180 ezer forint között változik,
  • a háromszobásoké pedig 200 ezer forint felett jár.

Változás, fellendülés az ingatlanpiacon a közeljövőben nem várható, hacsak valamilyen nagyobb hatású intézkedés nem történik a kormány részéről, vagy a hitelezés nem tér vissza a régi mederbe, esetleg nem törik meg komolyan a bizalom az állampapírpiaci befektetések iránt, addig nem fog kimozdulni a jelenlegi állapotából az ingatlanpiac.