Az egész ingatlanpiac elszabadult, és értelmetlen vételárakat szeretnének megkapni az eladók - összegezte a jelenleg kialakult piaci helyzetről véleményét Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy az árak mára annyira magasra emelkedtek, amit nem tudnak megfizetni a vevők.

Szerinte a piacot az utóbbi hónapokban főként állam által nyújtott kedvezmények - csok, babaváró támogatás, felújításra adott kedvezmény -, valamint a kedvező kamatú hitelek határozták meg, melyek jelentős mértékben befolyásolták a vásárlási kedvet, pozitív irányba. Így jelenleg jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ugyanakkor a megvalósuló tranzakciókat tekintve már nem annyira kedvező a kép.

Az árak a XIII. kerületben átlagosan mintegy 30 százalékkal emelkedtek az utóbbi egy évben, bár területileg eltérő mértékben. Újlipótváros például már korábban is rendkívül drága volt, ennek ellenére itt is bekövetkezett némi áremelkedés.

A túlárazás változatlanul jellemző az eladókra, mégsem igazán alkuképesek az értékesíteni kívánt ingatlanok: legfeljebb 2-5 százalékos alkuk vannak, illetve sok esetben mindössze pár százezer forintos árengedmény jelenik meg.

A túlárazott ingatlanokra viszont jóval hosszabb értékesítési idő jellemző, ami egy ingatlanközvetítő által meghatározott áron kínált lakás eladási idejéhez képest (ez átlagosan hat hónap) akár kétszer olyan hosszú értékesítési időt is jelenthet, így akár egy év is eltelhet, amíg sikerül vevőt találni.

Jelenleg a másfél-, kétszobás, illetve a nagyobb nappali plusz háromszobás ingatlanok a legkeresettebbek, ezeket lehet a leggyorsabban értékesíteni, ugyanakkor minden ingatlantípusra van érdeklődés. Ugyanez érvényes az elhelyezkedésre is a XIII. kerületen belül: szinte minden terület keresett, ami Tóth Viktória szerint többek között a kerület jó infrastruktúrájának és kiváló tömegközlekedésének is köszönhető.

A befektetők is jelen vannak a piacon, ugyanakkor megváltozott stratégiával vásárolnak, elsősorban a jobb állapotú, felújított lakásokat keresik. Ennek oka az építőanyagárak emelkedése, amely növelte a felújítási költséget. A külföldiek jelenléte a vevői oldalon nem érzékelhető, inkább csak az eladóként lehet találkozni velük.

Elkezdett csökkenni a hitelfelvétel az ingatlanvásárlásoknál, ami a magasra kúszó kamatoknak köszönhető. Így a megszerezhető hitel összege is kisebb, mint ami sok esetben az ingatlan megvételéhez kellene. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint legfeljebb 40 millió forintos hitelt vállalnak be a vevők.

Az újépítésű lakások iránt is érzékelhető az érdeklődés, de ezek olyan árszintet értek már el, ami miatt nagyon sok vevő újragondolja korábbi terveit. Jelenleg a kerületben mintegy 950 ezer és 4,2 millió forint közötti négyzetméteráron kínálnak újépítésű lakásokat, ami részben már a megfizethetetlen kategóriába tartozik.

A kiadó ingatlanok is drágulnak: jelenleg 140 ezer forintért egyszobás, bútorozatlan, de lakható állapotú lakást lehet bérelni.

Várakozásom szerint bizonyos ingatlantípusoknál árcsökkenésre is jöhet, különösen abban az esetben, ha június 30. után megszűnik a kilakoltatási moratórium, illetve a rászorulók számára a hitelmoratórium - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.