Kezdi elveszíteni vonzerejét a budapesti agglomeráció – áll a Balla Ingatlan szerdai közleményében.

Az északi agglomerációban az ingatlanpiaci forgalom a második negyedévtől kezdve még a fővárosinál is nagyobbat esett, és a kilátások sem túl biztatók. A tulajdonosok egyelőre reménykednek, árcsökkenéssel ezért még nem nagyon lehet találkozni.

Az idén kifutó állami támogatások, a háború okozta bizonytalanság, az áremelkedésekre, és az építőanyagok terén tapasztalható ellátási nehézségek nem voltak jó hatással az ingatlanpiacra.

Az agglomeráció esetében pedig megjelenik az üzemanyagellátás és -árak kapcsán jelentkező bizonytalanság is, hiszen nagyobb távolságot kell megtenniük az ingázóknak, amely növeli a költségeiket, miközben a tömegközlekedés korántsem épült ki olyan szinten, mint a fővároson belül.

Ráadásul a járvány hatására az egekbe szöktek az északi agglomeráció telek- és lakóingatlanárai, a jelenleg is tapasztalható bizonytalan piaci helyzetben ezek az ingatlanok már nem igazán jelentenek valós alternatívát a fővárossal szemben – mondta Balla Frigyes, az iroda szakmai vezetője. 

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a tulajdonosok nehezen fogadják el a számukra előnytelen piaci változásokat, több időre van szükségük, amíg reagálni tudnak a csökkenő keresletre, ezért az árakban még nem tapasztalható változás. Úgy tűnik, hogy inkább kivárásra játszanak: abban reménykednek sokan, hogy talán rendeződik a gazdasági és külpolitikai helyzet, és minden visszatér a régi kerékvágásba.

A befektetők is eltűntek mára az északi agglomeráció ingatlanpiacáról, és inkább Budapest felé fordultak. Balla szerint amíg az üzemanyagok kapcsán a helyzet nem rendeződik, nem is fognak visszatérni.

Az árakat tekintve jelentős szórással találkozunk Dunakeszi és környéke esetében: újépítésű házat 80 millió forinttól találhatunk, míg az új lakásoknál 50-60 millió forintnál kezdődik a kínálat, vagyis a fővárosban megszokott egymillió forintos négyzetméterárak jellemzők. A használt ingatlanok piacán 600-800 ezer forintos átlagár alakult ki, de a keresett lokációkban az újszerű ingatlanok négyzetméterára elérheti az 1 millió forintot is.

Hatással vannak az ingatlanpiacra a megemelkedett hitelkamatok is, melyek miatt azt lehet látni, hogy a vevők egyre inkább készpénzért vásárolnak. Kölcsönt inkább csak azok vesznek fel, akiknek kifejezetten magas a fizetése, hiszen a megemelkedett törlesztőrészlet és a magas árak miatt az átlagfizetésből már nem finanszírozható egy 40-50 millió forintos hitel.

Pedig a bérleti piacon eközben kifejezetten szűk a kínálat, mindössze néhány lakás és ház kiadó jelenleg a környéken, azok is a Budapesten megszokott árakon. Kivételt csak Göd jelent, ahol a Samsung jelenléte miatt ezeknek az áraknak a duplájával érdemes számolniuk a bérlőknek: így például egy 4-5 szobás családi házat egymillió forint körüli áron is ki lehet adni.

Ha az ígéreteknek megfelelően jövőre bővülni fog a családtámogatások rendszere, új lendületet kaphat az északi agglomeráció félbeszakadt fejlődése – mondta Balla.