Fót városának pénzügyi és gazdasági bizottsága azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy járuljon hozzá egy több mint 8,5 hektár nagyságú belterületi telek 50 százalékos tulajdonrészének a Nemzeti Filmintézet Zrt. részére történő értékesítéséhez, legalább nettó 11 500 forintos négyzetméteráron - értesült a Narancs.hu. A javaslat a pontos vételárat nem említi, de ha a 8,5 hektárt beszorozzuk a 11 500 forinttal, egymilliárd közeli összeget kapunk.

A tulajdoni lapok szerint az ingatlan másik 50 százalékos tulajdonrészét egy magánszemély birtokolja.

A bizottság javaslatából az nem derül ki, hogy a filmintézet a másik 50 százalékot is meg akarná-e vásárolni (feltételezhetően igen). Mivel közös osztatlan tulajdonról van szó, ezért a vételár fele illeti meg adásvétel esetén Fót Város Önkormányzatát - írja a lap.

Az adásvételi szerződés hatályba lépéséig a telket bérbe adnák, havi nettó 88 forint/négyzetméter használati díjért cserébe (havi körülbelül 7,5 millió forintért).

Nagy telken, nagyszabású filmet forgatnának

A használatba adásra azért lehet szükség a Narancs.hu szerint, mert ezen a területen tervezik forgatni a Petőfi Sándor kétszázadik születésnapja (2023) alkalmából tervezett filmet.

A Napi.hu tavaly márciusban számolt be arról, hogy Rákay Philip és alkotótársai nagyszabású, történelmi filmet készítenek elő Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról, amelynek bemutatóját a Petőfi-emlékévben, 2023-ban, a költő-forradalmár születésének 200. évfordulójára tervezik. Rákay az egyik forgatókönyvírója és kreatív producere A nap munkacímmel futó produkciónak. A forgatókönyv fejlesztésére tavaly 10,1 millió forint támogatást adott az NFI, majd idén a gyártás előkészítésére 85 millió forintot. A nap 24 óra történéseit veszi sorra a magyar forradalom kitörésekor, 1848. március 14. este hét órától március 15. este hét óráig.

NFI: a stúdiófejlesztés része a telekvásárlás

Az NFI szűkszavúan reagált a telekvásárlás hírére a hvg.hu-nak: "Folyamatban lévő ügyről lévén szó nem áll módunkban nyilvánosságra hozni részleteket az adásvétel lezárásáig, mely a korábban már bejelentett átfogó stúdiófejlesztéssel összhangban valósul meg."

A Filmintézet tavaly augusztusban jelentette be, hogy négy új műtermet építenek Fóton, - a korábbi nevén Mafilm - meglévő stúdiókapacitásainak bővítésére, "minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében". A stúdiókomplexum bővítése során négy új filmstúdió épül, amelyek összesen további 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2670 négyzetméternyi stúdiókapacitást, így végül 12 670 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére" - írta az NFI korábbi közleményében.

A kormány a Gazdaság-újraindítási Alapból 41,7 milliárd forint támogatást ad a projektre. Augusztusban az is kiderült, hogy az állami beruházási ügynökség nettó 29,94 milliárd forintos ajánlattal a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Építő Zrt.-t és a Mészáros Lőrinc és három gyereke nevén lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-t hirdette ki győztesnek a fóti filmstúdió-fejlesztés kiírt közbeszerzési eljáráson.