Az áremelkedés minden szakmai előrejelzés szerint megállíthatatlannak tűnik, éppen ezért kulcsfontosságú a hatékonyság növelése, amelyben a tervezési, kivitelezési, üzemeltetési folyamatok digitalizációja komoly segítséget jelent az iparág szereplőinek, akik a piacon elérhető szoftverek használatának köszönhetően időt és pénzt takaríthatnak meg.

A tendenciák egyértelműek. A MÉASZ emlékeztetett arra, hogy a versenypiaci földgázár mintegy négyszeresére, a villamos energia ára pedig két és félszeresére nőtt az év elejéhez képest, miközben például az égetett kerámia és tégla termékeknél, a szálas hőszigetelőanyagoknál az energia teszi ki a gyártási költségek 40-50 százalékát. A fuvardíjak csak az Európai Unión belül 20-30 százalékkal nőttek az idén.

A vegyipari és műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken stabilizálódtak, ráadásul az üvegért, a pvc-ért és az EPS alapanyagért többet kell a gyártóknak fizetniük, mint tavasszal. A szövetség tagjainak harmadik negyedéves összesítése szerint az égetett kerámia, tégla- és cseréptermékek árai idén eddig jellemzően az inflációnak megfelelő vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban januártól várhatóan átlagosan 9-10 százalékkal megugranak.

A MÉASZ előrejelzése szerint az építőanyagok és építési termékek széles körénél lesz elkerülhetetlen a többletköltségek beépítése a végtermékek áraiba, ami árucsoportonként változó, összességében 10-20 százalék közötti áremelkedést kényszerít ki 2022-től.


Az alapanyagok drágulása arra szorítja valamennyi szereplőt, hogy a költségek kordában tartása és a csúszások elkerülése érdekében jelentősen növeljék a hatékonyságot. Az építőiparban elérhető szoftverek abban kínálnak segítséget a beruházások résztvevőinek, hogy a legváratlanabb helyzetekre, nehézségekre is gyakorlatilag valós időben legyenek képesek reagálni. Legyen szó a tervek módosításáról, alapanyag-szállítmányok csúszásáról, vagy éppen a munkaerőhiányból fakadó problémákról, akár teljes brigádok kieséséről, munkafolyamatok észszerű átütemezéséről

 – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

A MÉASZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a kapacitásbővítéseken túl a magyarországi építőanyag-gyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást hajtottak végre, de a jelenlegi helyzet különösen az energiaigényes termékek gyártóit sarkallja arra, hogy –lehetőség szerint állami segítséggel– további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék a piaci kitettséget.

A szövetség szerint ha ellensúlyozni akarják a drágulás hatásait, a tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőknek is lépniük kell, a kézenfekvő megoldás a digitalizáció.