A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Áll a piac Budapest nyugati agglomerációjában is. Budaörsön − ahol elég nagy a kínálat − két éve stagnálnak az árak, a frank-hegyi részt kivéve, ahol a kereslethiány árcsökkenéshez vezetett − mondja Flick Gábor, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonos-ügyvezetője. A kiemelt helyeken, például a volt Mávag-területen, a Törökugrató csendes, örökpanorámás utcáiban az összközműves építési területek négyzetméterét 25−40 ezer forint között kínálják. Az autópályákhoz közeli vagy a meredek, aránytalan méretű, valamint osztatlan közös tulajdonú parcellák iránt − melyekből sok került eladósorba − azonban szinte nincs érdeklődés, noha kínálati áruk 8-12 ezer forint körül alakul. Törökbálinton és Biatorbágyon szintén széles a kínálat, a budaörsinél 10, illetve 20-25 százalékkal alacsonyabb négyzetméteráron, de egyik településen sincs forgalom.

Debrecenben, amint Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió ügyvezetője kifejtette, alig van érdeklődés a házhelyek iránt, a viszonylag alacsony építőanyagárak ellenére csak kevesen vágnak bele házépítésbe, ezért "csokrokban" állnak az eladó telkek. Akik mégis az építés mellett döntenek, kifejezetten jó anyagi lehetőséggel rendelkeznek, és jellemzően a frekventált helyet − a Nagyerdőt, a Liget Lakóparkot vagy az Akadémiakertet − választják, ahol a legdrágábbak a parcellák. Nagyerdőn például 50−70 ezer, az Akadémiakertben 30−45 ezer, míg a Liget lakóparkban 30 ezer forintot kell letenni egy-egy jó adottságú összközműves házhely négyzetméteréért, ahol egyébként a legkisebb telkek mérete 500−600 négyzetméter közötti. A legtöbben azonban inkább használt lakóingatlant, például régebbi építésű, de jó helyen fekvő, felújítandó családi házat keresnek, mintsem építkezésbe fognak. Ilyen ingatlanokat jelenleg már 14-15 millió forintért meg lehet szerezni, bár a 4-5 milliós felújítást belekalkulálva is sok kompromisszumot kell kötniük a vevőknek. Lenne még kereslet a kisebb telekkel rendelkező sorházi lakások iránt is, de ezek kivitelezői az évek alatt elfogytak, a mostani kínálat pedig igen gyér.

Miskolcon − ahogy Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője jellemezte − nincs telekpiac. Több mint 3 éve nincs kereslet, s ez idő alatt csupán egy-két luxus kategóriájú parcella talált gazdára. Pedig a kínálat óriási, s a négyzetméterárak a külterületi 2500 forinttól a belvárosi 40 ezer forintos, társasházi építésre is alkalmas foghíjig szóródnak. Építkezés helyett a családok a régebbi, de jó állapotú kockaházakat viszik 14 millióért, vagy az egy-két éves korszerűt,  25−35 millióért.

Szegeden Bozsó Bence, a Limit Ingatlaniroda ügyvezetője hasonlóan értékeli a telekpiacot: nagy kínálat, szinte semmi kereslet. Kivétel a belváros, ahol viszont  nincs üres terület. A négyzetméterárak a Nagykörúton belül 50−60 ezer forint között mozognak, míg a fejlődő újszegedi részen 12−16 ezer, a béketelepi területen pedig 9−12 ezer forint közé esnek. A Tisza-parti városban is inkább az olcsóbbá vált használt lakás, családi ház a sláger az építkezés helyett.

Sopronban, mint Hadarits Kristóf, a Biztos Siker Ingatlaniroda ügyvezetője tapasztalja, nyár végétől kissé megindult az érdeklődés, azonban egyelőre kevés a megkötött ügylet, épp mert a vásárolni szándékozók mérlegelik, hogyan járnak jobban: építéssel vagy felújítandó ház, lakás vásárlásával. Az építők pedig úgy spórolnak, hogy két család vásárol egy telket az ikerházhoz. Sopron centrumában 25−45 ezer között mozog a négyzetméterár, de alig van üres terület, a belvárostól távolodva, például a Kurucdombon, egy-egy 600 négyzetméteres, összközműves parcellát 10-12 millióért már meg lehet vásárolni. Sopron környékén jóval alacsonyabbak az árak, a kínálati ár 5-6 millió forint, de itt is konkurencia a 10-12 milliós régi ház, amelyet sokan a telek helyett választanak.

Pécsett az uniós támogatással megvalósult szennyvízhálózat-bővítés és a város vízbázisának védelmét célzó fejlesztés eredményeként megnőtt az összközműves területek, így a piacra került telkek száma is, a túlkínálat pedig kissé lejjebb vitte az árakat. Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértői Iroda munkatársa lapunknak elmondta: a fejlesztés hozott némi mozgást, mind befektetők, mind építők vásároltak az elmúlt egy-két évben. Élénkülésről azonban nincs szó, kevés az eladás. A Kertvárosban és a Mecsek oldalán 5−7 millió forint között kínálják a 900−1200 négyzetméteres parcellákat, a belvárosban egyedi árakat szabnak: már csak lebontandó házas telket találni, azt is ritkán, ezeket jellemzőitől függően 30−50 ezer forint közötti négyzetméteráron lehet megvásárolni.