A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén senkinek sem kell számolnia a környező településekhez hasonló vízellátási gondokkal, napokig, esetleg hetekig tartó vízkorlátozással vagy vízhiánnyal – írta posztjában a Fővárosi Vízművek, de hozzáteszi, hogy a nagy melegben hullámszerűen megnövekedett vízfogyasztás a lakótelepek elöregedett vízcsöveit azonban próbára teszi. A reggeli és esti órákban sorozatosan érkeznek csőtörésekről bejelentések.

Hozzáteszik, a vízhiány mindig nagyon kellemetlen és kánikulában pedig még inkább az,

de a munkaerőhiány miatt nem mindenhová jutnak el az elvárható időn belül szakembereink. Ebben a percben 44 helyen kellene csősérülést javítanunk, közülük hat vízhiányt is okoz!

Joggal merülhet fel a kérdés, miért nem újítjuk fel a hálózatot, hogy megelőzzük a csőtöréseket, de ehhez beruházási források kellenek.

Ahhoz, hogy a víz mindenhol folyjon a csapból, számos szakember összehangolt, 0-24 órában végzett, folyamatos munkáján kívül egy óriási rendszer üzemeltetésére és fenntartására van szükség: a 756 parti szűrésű kúttól kezdve a gépházakig, víztárolókig és víztornyokig, egészen a több mint 5600 kilométer hosszú hálózatig – teszik hozzá.

Minderre a vízdíjnak kell fedezetet nyújtania, ami pedig a 2013-as rezsicsökkentés óta nem változott. Ma a 14 évvel ezelőtti árakon nyújtjuk a szolgáltatást. 1 liter ivóvíz akár a 10. emeletre is házhoz szállítva a nap 24 órájában, kevesebb mint 22 fillér. Már ha valaki még emlékszik rá, mi is az a fillér….

 

Hőség: azt ígéri a kormány, hogy nem lesz gond a vízellátással

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a víziközmű-szolgáltatók felkészültek a megnövekedett vízigényre. Bővebben >>>

Miközben csak a rendszer üzemeltetéséhez elképzelhetetlenül szükséges nagy mennyiségű energia ára az egekbe szökött időközben, ezért mindenkinek csak megköszönni tudjuk a türelmét és megértését, aki időlegesen szükségkútból vagy lajtoskocsiból kénytelen a vízigényét kielégíteni - zárja a bejegyzését a Vízművek.

Locsolni kell, de nem akármikor: büntetés lehet a vége

Részleges locsolási tilalom bevezetéséről írt Facebook-oldalán az Érd és térsége Víziközmű Kft. A medencét sem mindegy, hogy mikor tölti. Bővebben >>>