A mai naptól kevesebbet kell fizetni az üzemanyagokért, senki nem számított arra, hogy a benzin 10, a gázolaj pedig 20 forinttal kerül kevesebbe a mai naptól.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője az ATV Híradójával közölte:

a Brent típusú olaj hordónkénti ára csaknem 5 százalékot csökkent egy hét alatt, és megközelítette a 80-81 dolláros szintet. Szerinte ennek oka, hogy a kínálati oldalon előrejelzett hiányok és a kereslet növekedésével kapcsolatos előrejelzések nem következtek be.

 

A csökkenés a szakértőket is meglepte.

Mint mondta, mindenki azt várta, hogy a konfliktus miatt felrobbannak az olajárak, ám ez eddig nem történt meg. Kiemelte, az viszont nem jósolható meg, hogy mi lesz a következő „egy órában”, hiszen a konfliktus bármikor kiterjedhet más közel-keleti államokra is.

Egri Gábor energiapiaci szakértő szerint a jelenlegi helyzet egyebek közt a forint erősödése és az olaj világpiaci árának csökkenése miatt alakult ki.

Ez azonban csak átmeneti, miközben a kockázat állandó.

Úgy fogalmazott, nem szabad most azt hinni, hogy eljött a Kánaaán [...], a jövő lehet sokkal keményebb.

 

Hasít a Mol, megemelték az éves eredménycélt

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a harmadik negyedévben javuló finomítói árréssel és az üzemanyagtermékek iránti erős kereslettel sikerült ellensúlyozni a külső tényezők negatív hatásait. Bővebben >>>