Az idei év első négy hónapjában 10 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba, mint tavaly ugyanekkor. A legnépszerűbb márkának a Suzuki bizonyult, ezt követi a Toyota és a Skoda.

A részletesebb adatokat tekintve a Suzuki Vitara, a Swift, valamint a VW Golf és a Nissan Qashqai és jelentős emelkedést értek el – írja a Totalcar a Datahaouse friss adataira hivatkozva.

A mérések szerint több mint 42 ezer új autó került forgalomba január eleje és április vége között. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban ez a szám mindössze 38 ezer volt.

A piaci részesedést és helyezéseket tekintve jelentős változások mentek végbe a bővülő újautó-piacon, ugyanakkor a Totalcar megjegyzi, hogy az első húszban változatlanul ugyanazok a márkák találhatók meg, mint korábban.

Az idei legnépszerűbb márka a Suzuki volt, amelyből 6587 példányt adtak el és a teljes piac közel 16 százalékát adta. A második helyre csúszott le az élről a Toyota, amely idén eddig 5123 új autót értékesített, ezzel a piac 12 százalékát adva. A harmadik a Skoda lett 3856 eladott autóval, amivel közel a teljes piac 9 százalékát tették ki.

A lap nyertesként említi meg a Nissant is, amely ötször több modellt értékesített, mint tavaly, a részesedését 1,4 százalékról majdnem 6 százalékra növelte.

A Hyundai 4 százalékról 5 százalék körülire növelte a részesedését, ugyanakkor a Kia szelete 6,8 százalékról 4,9-re esett vissza.

Az autómodellek tekintetében a legnagyobb növekedést éves szinten két Nissan, az X-Trail és a Qashqai érte el, előbbi 592, utóbbi 267 százalékos plusszal fejezte be 2024 első négy hónapját. Ugyanakkor 100 százalékot meghaladó emelkedést mutatott fel a Suzuki Vitara és Swift, valamint a VW Golf is.

Összeomlik az elektromos autópiac, ha nem fogja az állam a vásárlók kezét

Kátyúba került az elektromos autók piaca Németországban, mivel a friss jelentések szerint idén összeomlott a magánkereslet. Ezzel távolodik a klímacél, és a gyártók már újragondolnák az elektromobilitásba való beruházásaikat: inkább több pénzt szánnának a belsőégésű motorok fejlesztésébe.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→