Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint az 52 meggyanúsított személy közül mindössze egy gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekeznek – értesült a 24.hu.

A hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt zajló büntetőeljárásban a lap információi szerint minisztériumi tisztségviselőkön kívül pályázatírók és elsősorban olyan gazdasági társaságok vezetői érintettek, akik sikerrel jutottak pályázati forrásokhoz.

150 ügyész és rendőr

Ez az az ügy, amely tavaly április végén pattant ki, amikor a KNYF nyomozói több minisztériumi tisztviselőre csaptak le. Az összehangolt bűnügyi akcióban csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást, a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le.

A lefoglalt pénz nagy részét, 190 millió forintot egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott.

A 24.hu információi szerint továbbra is ő az első számú gyanúsítottja az ügynek, aki letartóztatásból került bűnügyi felügyeletbe.

Ahogy azt korábban a napi.hu-ban megírtuk, a tisztviselő lakásán tartott széfben 3,5 millió forintot, majdnem tízezer amerikai dollárt (3,3 millió forintot) és több mint nyolcezer eurót (3 millió forintot) találtak. Emellett trezorkulcsok kerültek elő birtokából, melyekről azt mondta, hogy a kulcsokhoz tartozó széfeket apósa, édesanyja és az ő nevén bérelték. A trezorkulcsok a Belvárosi Pénzügyi Zrt. egyik széfjéhez tartoztak.

Nyugdíjas községi fogorvos

A 24.hu által megismert ügyészségi dokumentumok szerint a nyomozók a széfben 180 millió forint készpénzt találtak és foglaltak le. A pénzről a minisztériumi tanácsos azt állította, hogy az édesanyja vagyona, amit kezelésre, használatra, megőrzésre vett át tőle. Erről egy kézzel írt nyilatkozatot is bemutatott, azonban az ügyészség szerint a készpénz eredete nem igazolt. A kormánytanácsos édesanyja már nyugdíjas, korábban fogorvosként dolgozott egy Bács-Kiskun megyei községben.

Az ügyben felmerült gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a költségvetésből, részben európai uniós támogatásokból finanszírozott – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.

Jól szervezett rendszer

Az ügyészség szerint a letartóztatott pénzügyminisztériumi tanácsos kialakított egy jól szervezett rendszert, amelyben ő tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal, valamint a támogatást igénylő cégek vezetőivel, akiknek ő vagy az általa bevont további hivatalos személyek jogtalan előnyért cserébe segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések számukra kedvezően végződjenek. A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi.

Kínos részlet derült ki a minisztériumi korrupciós botrányról

Egyetlen kormánytanácsosnál találták meg a pénzügyminisztériumi korrupciós botrányban lefoglalt pénz túlnyomó részét a nyomozók, aki azt állította, hogy a közel 200 millió forint a mamája megtakarítása. Bővebben --->