Szeptember végén adják át az ország legnagyobb és legmodernebb börtönét a szabolcsi Csengeren. Az 1500 fős létesítményben arcfelismerő rendszerrel működnek az ajtók, az elítéltek minden lépését követhetik, és mesterséges intelligenciával elemezhetik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket – írta meg az Index. A kapcsolattartás ellenőrzéséből fakadó munkaterhet is mesterséges intelligencia segítségével csökkentenék – hangelemzés, kulcsszavak figyelése, szöveganalízis, arcképelemzés alkalmazásával. Az intézet parancsnoka engedélyezné a fogvatartotti e-mailezést. Ezzel egyrészt megelőzhető lenne a tiltott tárgyak levél útján történő bejuttatása, másrészt a kapcsolattartás e formája könnyen ellenőrizhető.

Kamerával felszerelt robotfelügyelőket használnának a fogvatartotti részlegek megfigyelésére, előre beprogramozott útvonalak bejárásával.

A személyzetnek jeladó karpántot biztosítanának. A fogvatartotti karpánt pedig egyrészt az elítéltek azonosítására lesz alkalmas, másrészt egyéb speciális funkciókkal is ellátható: életjelek érzékelésére, tartózkodási hely megállapítására, esetleg a későbbiekben elektronikus aláírásra is.

Az intézet környékén feltűnő pilóta nélküli légi járművek bevetését tervezik, illetve az intézet légterébe való bejutás megakadályozását.

Az új technológia alkalmazása ugyanakkor adatkezelési aggályokat is felvet.

Erről tanúskodik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) parlamenti beszámolója, amit a napokban nyújtott be a szervezet elnöke, Péterfalvi Attila.

Elsőre is jól látszik, hogy a hatályos jogszabályi környezet nem teszi lehetővé minden tervezett újítás bevezetését, a törvényi szintű szabályozás felülvizsgálata és módosítása ezekhez elengedhetetlen

 

– szögezi le a NAIH beszámolója.

Az Európa Tanács hét éve közzétett jelentése szerint a vizsgált negyvenhét európai állam közül a legnagyobb túlzsúfoltság a magyarországi börtönökben mutatkozott.

Az ország 29 büntetés-végrehajtási intézetében 18 270 személyt tartottak fogva, miközben a börtönök kapacitása csak 12 869 fő elhelyezésére volt elegendő, ami 142 százalékos helykihasználást jelent.

A kormány az áldatlan állapotok felszámolása érdekében börtönépítési programot hirdetett, jelenleg hat település neve került a listára:

  • Békés,
  • Csenger,
  • Heves,
  • Komádi,
  • Komló és
  • Berettyóújfalu.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren épülő objektumot a tervek szerint az idén szeptember 30-án adják át. Több mint 50 milliárdos beruházással, öt és fél hektár területen egy rendkívül korszerű, kiemelt biztonságú börtön épül. Első lépésben ezer fő elhelyezését teszik lehetővé, második lépésben további ötszázzal bővítik a férőhelyek számát.

A csengeri börtönben a fogvatartottak tanulási és munkáltatási lehetőséget is biztosítanak: az intézet területén egyebek mellett oktatóhelyiségek és két munkacsarnok is helyet kap.

A felügyeletről 663 fős személyzet gondoskodik majd.