Jevgenyij Prigozsin vezette azt a sikertelen lázadást, amely a legnagyobb kihívást jelentette az orosz elnöknek több mint két évtizedes kormányzása során. Miközben Prigozsin csapatai Moszkva felé tartottak, Vlagyimir Putyin televíziós beszédében azt mondta, hogy a „hazaárulás útján” járókat büntetés várja. Sőt. Majdnem két hónappal később a Wagner-főnök esetében ez még mindig nem történt meg, Putyin kedvenc „szakácsát" és cégeit a lázadás után is kitömik állami megrendelésekkel – írta meg a Napi.hu. A Wagner-csoport alapítójával, Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatban álló vállalatok több mint egymilliárd rubel (3,7 milliárd forint) értékben kaptak állami szerződéseket. Valamennyi üzletet a júniusi felkelés és az orosz katonai parancsnokság megdöntésére irányuló kísérlet után kötöttek.

Alig hetekkel a felkelés után Prigozhin felbukkant a közelmúltban tartott szentpétervári orosz-afrikai csúcstalálkozón, és kezet fogott a Közép-afrikai Köztársaság egyik méltóságával - írja összeállításában a CNN.

Szakértők úgy vélik, hogy a Wagner-főnök továbbra is értékes Putyin számára, Prigozsin üzleti érzéke, valamint a rajta keresztül működő fedőcégek és offshore műveletek nyeresége még Oroszországa számára is fontos a nyugati gazdasági szankciók miatt

– mondta Candace Rondeaux, a Future Frontlines, a New America egyik igazgatója. Ebben a pillanatban Prigozsin hálózatai jelentik a legjobb biztosítékot Putyinnak Oroszország háborús gazdaságának megtartásához, tette hozzá, de felhívta a figyelmet, nem valószínű, hogy ez örökké így marad. Rondeaux arra utalt, hogy Wagner-harcosokat vittek nemrégiben Fehéroroszországba, ez a lépés pedig nyilvánvalóan a júniusi lázadás megszüntetésére kötött megállapodás része.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közelmúltban azt mondta, hogy a Wagner 100 katonája a Lengyelország és Litvánia közötti sávban halad, hogy migránsnak álcázva magát átlépje a határt. Nem tudni, hogy pontosan hány Wagner-katona tartózkodik Fehéroroszországban, és hogy hozzáférnek-e nehézfegyverzethez, de Morawiecki szerint destabilizálni akarják a NATO keleti határát.

Prigozsin Afrikára is vágyik

A déli kontinens sebezhető és instabil országaira a Wagner már többször lecsapott. Miután a Wagner-harcosok Fehéroroszországba költöztek, Prigozsin a Telegramon megosztott hangüzenetben azt mondta,

a Wagner-csoport folytatja tevékenységét Afrikában, valamint a fehéroroszországi képzési központokban.

De Nigerben is lát lehetőséget Progozsin, miután a nemrégen lezajlott katonai puccs komoly regionális válsággal fenyegetett.

Prigozsin a nigeri puccsistáknak: Hívjanak minket! Mi mindig a jók és az igazság oldalán állunk

Versenyfutás kezdődött a Száhel-övezetben: Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, az orosz zsoldoscsoport kihasználja a nigeri instabilitást. A Wagnerhez kötődő Telegram-csatorna, a Grey Zone pedig azt közölte hétfőn, hogy mintegy 1500 harcosát nemrég Afrikába küldték. Bővebben >>>

És itt még mindig érdekessé válhatnak a dolgok Oroszországban.

Úgy tűnik, hogy Putyinnal dacolva, a büntetés kikerülésével Prigozsin a Kreml versengő súlypontját építette és tartotta fenn. Egy közelmúltbeli elemzésben Tatjana Stanovaja, a Carnegie Russia Eurasia Center főmunkatársa azt mondta, Prigozsin gyakorlatilag letörte a „hatalmi vertikumot” – Putyin régóta fennálló felülről lefelé tartó rendszerét.

 Erős kéz helyett több tucat mini-Prigozhin van, és bár lehet, hogy kiszámíthatóbbak, mint a Wagner-vezér, nem kevésbé veszélyesek. Mindannyian jól tudják, hogy a Putyin-utáni Oroszország már itt van – még akkor is, ha Putyin továbbra is irányít –, és hogy ideje fegyvert ragadni és felkészülni a hatalomért folytatott harcra.

Zsugorodóban van Vlagyimir Putyin világa

Az orosz vezető távolmaradása a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozón jól mutatja a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának geopolitikai hatását. Bővebben >>>